Nemzetek konyhája 7. rész – Orosz konyha
Az orosz konyha története
Az orosz konyhára nagy hatással volt a francia ízlés. II. Katalin idejében néhány francia mesterszakács telepedett meg az udvarban és újításaikat harmonikusan beillesztették az ősi ételek készítéseibe.
Orosz konyha jellemzői
A főételek, vagyis az ebéd és a vacsora bevezetője nem más, mint a zakuszka, vagyis a hideg-meleg falatkák. Leghíresebb az orosz kaviár, amelyet korpás lisztből készült palacsintában készítenek és tejföllel tálalnak. Emellett felszolgálhatnak füstölt lazacot, párolt heringet, mustáros halsalátát, különböző pástétomokat, hússalátákat, sajtokat, töltött uborkát vagy nyers zöldségsalátákat. A zakuszka kísérői lehetnek az apró változatos ízesítésű szendvicsek. Leveseik igencsak tartalmasak, bőven tartalmaznak húst és zöldségeket. Legjellegzetesebb a scsí és a borscs. A scsí húslében vagy hallében főtt paradicsommal, vegyes zöldségekkel készült savanyú káposztaleves.
Húsételeket készítenek szárnyasokból illetve vadakból, szeletben vagy egészben sütve, leggyakrabban pácolva. Zsiradékként használnak kisütött faggyút is. Egy másik jellegzetes ételük a pirozski, amelynek alapja kelt- vagy vajas tészta, amelyet megtölthetnek májjal, hússal, gombával, gyümölcsökkel, túróval. Szeretik leves mellé, de önálló ételként is fogyasztják. Hagyományosan a gasztronómiához tartozik az orosz tea, amelyet cukorral vagy anélkül, lekvárral vagy gyümölcsszörppel készítenek.
(Források: Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan? Ételkészítési technológia és kolloidikaÖ
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi