Nemzetek konyhája 5. rész – Angol konyha

Nemzetek konyhája 5. rész – Angol konyha

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | január 25th, 2017

,,Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei…, amíg be nem kerülnek a konyhába…”

Számunkra az angol konyha szokatlan és igencsak egyhangú. Az ételeik készítésénél a cél a könnyű szállíthatóság és a gyors elkészíthetőség. Nagyon sok konyhának a művészete ötvöződik benne egészen a franciától a japánig. Szívesen alkalmazzák a modern konyhagépeket. A múlt században Angliából indult el a késsel, villával való étkezés és terjedt el szerte a világon. Kifejezett angol szokásnak minősül az ötórai teaivás, a megvajazott kenyérszelet, a sonkán sült tojás és a különböző hideg húsok.

Nemzetek konyhája 5. rész – Angol konyha

Angol konyha jellemzői

Az egyik legjellemzőbb angol étel a marhahús, illetve annak egyik elkészített változata a bifsztek enyhén kisütve. Általában szeletben sütik ki, de egyben is készíthetik. Ezen kívül megtalálható még az étlapjukon a hal, a csirke, a birkahús. Tipikus kedvenc ételük a gesztenyés pulyka és a madeira mártással készült yorki sonka. Az egyéb húsételek tálalásakor sem maradhat el a ketchup vagy éppen a worchester= érlelt ecet alapú folyékony ízesítőszer. Zsiradékként használnak marha és birkafaggyút is, valamint tészták készítése esetén borjú és marhavese nyers faggyúját. A régebbi időkben rengeteg sajtot készítettek. A sajtokat általában arról a helyről nevezték el, ahol készítették, ilyen például a wensleydale vagy a lancashire. A cheshire a legrégebbi sajtok egyike és érdekessége, hogy három színben is kapható (piros, fehér és kék). A legismertebb sajt a cheddar egy kemény, sárga sajt, amelyet Cheddar George közelében készítettek először.

Nemzetek konyhája 5. rész – Angol konyha

Angol étkezés

Szokás szerint az étkezés előtt mindig fogyasztani kell nyers paradicsomot, pirított kenyeret vajjal megkenve. Leveseiket elsősorban húsokból készítik. Igen elterjedt az irish stew, amely az ír ürügulyás. Bár délben soha nem fogyasztanak levest. Az angolok szerint a hosszú élet titka a beef tea, vagyis a marhahús tea, amelyet csak bélszínből speciális konyhatechnológiával készítenek. Jellemző mártásaik is vannak, mint a cumberland, a mentha, az Albert, a Cambridge az alma valamint az egresmártás, amelyek a legismertebbek és közkedveltebbek. Tészták közül, mind édes- mind sós az ezerarcú pie, amelyet nagyon sok mindennel tölthetnek meg. Az angoloknál a pudingevés kb. 900 éve terjedt el. Pudingnak nevezik az étkezés utolsó fogásaként feltálalt édességet, vagyis a desszertet.

Nemzetek konyhája 5. rész – Angol konyha

Az étkezési szokásaikra jellemző a gazdag reggeli, amely lehet tejszínes zabkása, pirított kenyér, sonkán vagy szalonnán sült tojás, vaj, narancsdzsem, illetve a híres tejes vagy tejszínes tea. Délben legtöbbször pubokban étkeznek. Az ötórai teázás során elsősorban a baráti beszélgetések és a családi összejövetel a lényeg, egy finom tea és különböző teasütemények kíséretében. Étkezési szokásaik meglehetősen különlegesnek mondhatóak. Az étkezésről csak nagyon ritkán beszélnek. A leveses tányért sosem maguk felé döntik, hanem az ellenkező irányba, hogyha véletlenül kiborítják, akkor ne a ruhájukat piszkolják össze. Az ötórai tea alkalmával súlyos bűnnek számít, ha valaki a teáskanalat a szájába veszi.

(Források: Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan? Ételkészítési technológia és kolloidika)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást