Minden, amit az élelmiszer színezékekről tudni érdemes
Mik is azok az élelmiszer színezékek?
Az élelmiszer színezékek olyan anyagok, amelyek egy adott élelmiszernek színt adnak vagy az élelmiszer eredeti színét helyreállítják.
A Magyar Élelmiszerkönyv alapján minden olyat élelmiszer adalékanyagnak kell tekintenünk, amely
-
nem kerül fogyasztásra élelmiszerként
-
nem jellemző összetevője az élelmiszernek
-
technológiai vagy érzékszervi javítás végett adják az élelmiszerhez.
Az ételszínezékek elsődleges organoleptikai (érzékszervi) tulajdonsága a színe. Az élelmiszer színezékeket 4 csoportba oszthatjuk.
-
Természetes színezékek
-
Természetes eredetű színezékek
-
Ásványi színezékek
-
Mesterséges színezékek
Természetes színezékek: karotinoidok, klorofillok, antociánok, kurkumin, riboflavin. Természetes eredetű színezékek közé tartoznak a karamell és a növényi szén. Ásványi eredetű színezékek csoportjába a kalcium-karbonátok, vas-oxidok, titán-dioxidok, az alumínium, az ezüst és az arany tartozik. A legutolsó csoport a Mesterséges színezékek csoportja, ahova soroljuk az azoszínezékeket, triaril-metánt.
Egészségre gyakorolt hatásai
Számos kutatást végeztek az ételszínezékek hatásairól a szervezetben, amelyek legtöbbje pozitívnak bizonyult. Jótékony hatással vannak a szervezetre és bizonyos betegségek kockázatát is csökkentik. A fitokemikáliák például egészségvédő hatást fejtenek ki, csökkentik az oxidatív stresszt.
(Források: Új Diéta magazin 2012/2; Képek forrása: Google és Pinterest)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi