Mik is azok az élelmiszer színezékek?

Minden, amit az élelmiszer színezékekről tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: , , , , | Hozzászólások: 0 | január 9th, 2017

Mik is azok az élelmiszer színezékek?

Az élelmiszer színezékek olyan anyagok, amelyek egy adott élelmiszernek színt adnak vagy az élelmiszer eredeti színét helyreállítják.

A Magyar Élelmiszerkönyv alapján minden olyat élelmiszer adalékanyagnak kell tekintenünk, amely

  • nem kerül fogyasztásra élelmiszerként
  • nem jellemző összetevője az élelmiszernek
  • technológiai vagy érzékszervi javítás végett adják az élelmiszerhez.

Mik is azok az élelmiszer színezékek?

Az ételszínezékek elsődleges organoleptikai (érzékszervi) tulajdonsága a színe. Az élelmiszer színezékeket 4 csoportba oszthatjuk.

  • Természetes színezékek
  • Természetes eredetű színezékek
  • Ásványi színezékek
  • Mesterséges színezékek

Természetes színezékek: karotinoidok, klorofillok, antociánok, kurkumin, riboflavin. Természetes eredetű színezékek közé tartoznak a karamell és a növényi szén. Ásványi eredetű színezékek csoportjába a kalcium-karbonátok, vas-oxidok, titán-dioxidok, az alumínium, az ezüst és az arany tartozik. A legutolsó csoport a Mesterséges színezékek csoportja, ahova soroljuk az azoszínezékeket, triaril-metánt.

Mik is azok az élelmiszer színezékek?

Egészségre gyakorolt hatásai

Számos kutatást végeztek az ételszínezékek hatásairól a szervezetben, amelyek legtöbbje pozitívnak bizonyult. Jótékony hatással vannak a szervezetre és bizonyos betegségek kockázatát is csökkentik. A fitokemikáliák például egészségvédő hatást fejtenek ki, csökkentik az oxidatív stresszt.

(Források: Új Diéta magazin 2012/2; Képek forrása: Google és Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást