Mik azok a komplett és inkomplett fehérjék?

Mik azok a komplett és inkomplett fehérjék?

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | május 6th, 2017

A fehérjékről általánosságban

A fehérjék elsősorban testépítő tápanyagok. A szervezetbe bekerült fehérjék aminosavakká bomlanak és a szervezet ezekből építi fel saját fehérjéit.  A fehérjék alkotják a sejtek és a szövetek 15-20%-át. A fehérjék energiahordozó tulajdonsága másodlagos.

A szervezetben az életfolyamatok mind-mind fehérjékhez kötöttek.

Folyamatosan lebomlanak és felépülnek. A vérben, az enzimekben és a szövetnedvekben is megtalálhatóak, ebből következik, hogy az élet fenntartásához nélkülözhetetlenek.

Kielégítő táplálkozás esetén a nitrogénegyensúly pozitív, ami azt jelenti, hogy a bevitt nitrogénnél kevesebb ürül a vizelettel és a széklettel.

Mik azok a komplett és inkomplett fehérjék?

Komplett / teljes értékű fehérjék

Komplett fehérje: mindazon aminosavakat tartalmazzák, amelyeket a szervezet nem tud előállítani

A legmagasabb a biológiai értékük, ezért kis mennyiség elegendő a nitrogén egyensúly fenntartásához. Ide tartoznak az állati eredetű fehérjék: hús, hal, tojás, tej- és tejtermékek.

Mik azok a komplett és inkomplett fehérjék?

Inkomplett fehérjék

Az emberi szervezet számára nem megfelelő mennyiségben vagy arányban tartalmaznak egy-egy aminosavat, illetve nem tartalmazzák az esszenciális aminosavakat.

Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért ezeket táplálkozás során kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Nyolc esszenciális aminosav ismert: leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és a valin (gyermekkorban hisztidin, arginin)

A nem esszenciális aminosavak, azok, amelyek felépítésére a szervezet maga is képes.

Mik azok a komplett és inkomplett fehérjék?

Forrás: Rigó János: Dietetika/ A fehérjék táplálkozás- élettani jelentősége

Írj Hozzászólást