Mi is az a cukorbetegség (diabetes mellitus)?

Cukorbetegek étrendjének jellemzői

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | február 28th, 2017

Mi is az a cukorbetegség (diabetes mellitus)?

A cukorbetegségnek a lényege az inzulintermelés teljes vagy részleges hiánya, valamint az inzulin érzékenység csökkenése. Két csoportját különítjük el az 1-es típusú diabetes mellitust és a 2-es típusút. Az 1-es típusú cukorbetegség általában már fiatal korban jelentkezik és az inzulint termelő szigetsejtek jó része a klinikai tünetek megjelenésekor már elpusztult. Ezen kliensek a diagnózis felállítását követően azonnal külső inzulinpótlást igényelnek. A 2-es típusú cukorbetegség többnyire felnőtteket érint és az érintettek több, mint 80%-a elhízott.

A diéta célja

Meghatározott mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaz, amelyet a beteg tápláltsági állapota és fizikai aktivitása nagymértékben befolyásol. Az étrend zsírszegény és bőséges élelmi rostokban. A cél az, hogy a vércukorszintet a normál értékekhez közeli tartományban kell tartani.

Mi is az a cukorbetegség (diabetes mellitus)?

Diéta szempontjai

  • az energiaszükséglet 50%-át a szénhidrátok adják, 25-30%-át a zsírok
  • a szénhidrát eloszlása az egyes étkezések között igazodik az inzulin adásához és az életmódhoz
  • nagyon fontos szempont a glikémiás index= egyes élelmi anyagok vércukor emelő hatása a szőlőcukorhoz képest
  • az elfogyasztható szénhidrát mennyiséget az orvos határozza meg
  • az ételek édesítésére mesterséges édesítőket kell használni

Ellenjavallt élelmiszerek: cukor, méz, cukrok, csokoládék, desszertek, szőlő, mazsola, datolya, füge, banán

Meghatározott mennyiségben fogyasztható élelmiszerek: főzelékfélék, gyümölcsök, tej és tejtermékek valamint a kenyér és péksütemények

Korlátlan mennyiségben fogyasztható élelmiszerek: zöldségek, húsok

Mi is az a cukorbetegség (diabetes mellitus)?

Mintaétrend

Reggeli:

  • 3 dl zöld tea (cukormentes)
  • 30g csirkemell sonka
  • 10g flóra light margarin
  • 60g teljes kiőrlésű bagett
  • 50g fejes saláta
  • 50g retek

Tízórai:

  • 2dl eperturmix
  • 3 db korpovit keksz

Ebéd:

  • 250 ml zöldségleves
  • 120g pulykacomb
  • 250g csőben sült zöldbab
  • szénsavmentes víz

Uzsonna:

  • 200 ml natúr joghurt
  • kölesgolyó

Vacsora:

  • 250g Tonhalsaláta
  • fél korpás kifli
  • szénsavmentes víz

(Források: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást