Cukorbetegek étrendjének jellemzői
Mi is az a cukorbetegség (diabetes mellitus)?
A cukorbetegségnek a lényege az inzulintermelés teljes vagy részleges hiánya, valamint az inzulin érzékenység csökkenése. Két csoportját különítjük el az 1-es típusú diabetes mellitust és a 2-es típusút. Az 1-es típusú cukorbetegség általában már fiatal korban jelentkezik és az inzulint termelő szigetsejtek jó része a klinikai tünetek megjelenésekor már elpusztult. Ezen kliensek a diagnózis felállítását követően azonnal külső inzulinpótlást igényelnek. A 2-es típusú cukorbetegség többnyire felnőtteket érint és az érintettek több, mint 80%-a elhízott.
A diéta célja
Meghatározott mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaz, amelyet a beteg tápláltsági állapota és fizikai aktivitása nagymértékben befolyásol. Az étrend zsírszegény és bőséges élelmi rostokban. A cél az, hogy a vércukorszintet a normál értékekhez közeli tartományban kell tartani.
Diéta szempontjai
-
az energiaszükséglet 50%-át a szénhidrátok adják, 25-30%-át a zsírok
-
a szénhidrát eloszlása az egyes étkezések között igazodik az inzulin adásához és az életmódhoz
-
nagyon fontos szempont a glikémiás index= egyes élelmi anyagok vércukor emelő hatása a szőlőcukorhoz képest
-
az elfogyasztható szénhidrát mennyiséget az orvos határozza meg
-
az ételek édesítésére mesterséges édesítőket kell használni
Ellenjavallt élelmiszerek: cukor, méz, cukrok, csokoládék, desszertek, szőlő, mazsola, datolya, füge, banán
Meghatározott mennyiségben fogyasztható élelmiszerek: főzelékfélék, gyümölcsök, tej és tejtermékek valamint a kenyér és péksütemények
Korlátlan mennyiségben fogyasztható élelmiszerek: zöldségek, húsok
Mintaétrend
Reggeli:
-
3 dl zöld tea (cukormentes)
-
30g csirkemell sonka
-
10g flóra light margarin
-
60g teljes kiőrlésű bagett
-
50g fejes saláta
-
50g retek
Tízórai:
-
2dl eperturmix
-
3 db korpovit keksz
Ebéd:
-
250 ml zöldségleves
-
120g pulykacomb
-
250g csőben sült zöldbab
-
szénsavmentes víz
Uzsonna:
-
200 ml natúr joghurt
-
kölesgolyó
Vacsora:
-
250g Tonhalsaláta
-
fél korpás kifli
-
szénsavmentes víz
(Források: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi