Szerepvisszarendezés

Szerepvisszarendezés

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | július 10th, 2019

Szerepvisszarendezés

A fanatikusan feminista fülek átmeneti kínzása következik. Írok pár sort konzervatív beállítottságú sokadmagam véleményéről – a normális karakterű férfiről és a normális karakterű nőről. Persze félrecsapható a véleményünk. Győzködni meg általában kelletlen elfoglaltság, szóval jéghideg ellenérvek helyett, inkább személyes tapasztalatok foszlányai alapján kicsit bemutatom a világnézetünket.

Szerepvisszarendezés

A férfi hozza csak a pénzt, a nő meg legyen otthon a gyerekekkel.” – A mondat, amitől sok modern nő teljesen ki van. Otthon?! A gyerekekkel?! Férfi oldalon is feljön az ellenérzés: Köszi szépen, de több akarok lenni, mint egy civil ruhás igás állat. És igazából mindkét fél ilyesfajta tartózkodásával együtt lehet érezni. Nőként nem akarunk évtizedekre a mosógép, a cumisüveg és a slampos otthoni ruhák közé szorulni.

Férfiként nem akarjuk átélni, hogy a család számára csupán egy kifosztandó zsebbé válunk. Szóval a dilemma körülbelül az, hogy a családi életpályánkhoz kapott és szerzett mínuszok között hogy tudunk sikeresen lavírozni nőként vagy férfiként:

MEGOLDÁSTIPPEK NŐI OLDALON:

1. Nem leszek Megafőnök a háznál.

A férfikarakter vezető-védelmező szerepben, a női karakter megtisztelt segítőtársi szerepben magasabb hatásfokon funkcionál. Ez tapasztalat. Nem véletlen női szükség, hogy a férj teherbíró szárnyai alatt szeretne védelemben élni, és nem mindenható főnökként. Így jó.

2. Nem fogom osztani az észt.

A kistestvérem egyszer mókásan szólt otthon, hogy: Ne oszd az észt mert nem marad neked. Ez egy pompás tanács. Értékhordozó hölgykarakterhez szerintem nagyon illik, ha képes jókor hallgatni, jókor szólni. Lekezelésmentes, finom és célravezető beszéddel.

3. Élvezni fogom, hogy segítőtárs vagyok.

A segítőtárs nem otthoni robotnő, noha ő működteti a teljes háztartást. A szó jelentését én inkább ebbe az irányba tolnám el: férjtámogató királynő. De jó, hogy nem csak a kislányoknál egészséges a hercegnős identitás. Jó családi berendezkedésnél feleségként is ilyet lehet átélni. Feleségeknek tartogatott extra szuper életérzés.

MEGOLDÁSTIPPEK FÉRFI OLDALON:

1. Nem leszek egy érzéketlen családi papucs.

Ésszerű nem bealudni azon a tényen, hogy a családunk struktúrája is következetes karbantartást igényel. Ha egy tag nem a helyén van, Emberek, átfogóan torzul a család. A nő ne legyen uralomra törő hősnő és a férfin polgári formába csomagolva se taposson senki. Matematikailag: férj ≠ családi szürkepapucs.

2. A figyelmesség és az érzelmi gondoskodás tisztára férfias.

A fizikain túl több más típusú betegség is felmerülhet: világnézeti betegség, identitásbetegség, fogalomrendszeri betegség… Azaz ha átfogó egészségre törekszünk, és miért ne törekedjünk arra, csekkoljuk le, hogy hányadán állunk az egészséggel az élet többi területén. Mit vált ki az eddig bejáratott viselkedésünk másokból? Talán hamar látjuk, hogy a feleség és a gyerekek is igénylik, hogy ne egy elérhetetlen hadvezér vonulgasson otthon a TV és a konyhaasztal között, hanem egy jó fej férj és egy jó fej apa.

3. Több vagyok, mint egy ApaBank.

Itt már az is kilométeres továbblépés, ha az önmeghatározásunk tovább terjed, mint „pénzgeneráló férfiember”. Sokszor mondják, hogy a férfiak nem futnak annyi elvont, álmodozó kört a gondolkodásaik során, mint a nők, hogy szögletesebbek, satöbbi.

Hát, ennek az állításnak a valóságtartalmáról nem tudok mit nyilatkozni. De nekem ez a vélemény inkább egy nőkultuszban fulladozó ember férfikaraktergyilkos megjegyzésének hangzik. Mindegy. Mivel objektív tény, kezeljük is annak, hogy van potenciál és képesség a férfiban arra, hogy túltekintsen a kenyérvadász szerepen. Fel tudja fedezni, hogy ő ennél a feladatkörnél beláthatatlanul több. Érték.

Egyelőre ennyit szerettem volna megosztani. Ezek a szempontok lehet, hogy rózsaszínek és megvalósíthatatlanok. Ez nem baj. A lényegi útravaló az az, hogy az inspiráció és a siker helyhez és szerephez kötött, ezért fontos pont ott lennünk, ahol érdemes lennünk. Micsoda konklúzió…

(szerző: Olivka)

Írj Hozzászólást