Szerző: Szerkesztő | Cimkék: | Hozzászólások:
0 | augusztus 2nd, 2016
Superfood – legújabb és legmodernebb ételek
A szuper táplálékok következő epizódjában egy igencsak új keletű bogyóval ismerkedünk meg. A rúzs vörös, mazsolához hasonlító, himalájai goji bogyó már egy ideje a csoport kiváltságos tagja. Kiváló ízének, amely kissé hasonlít a mazsolához illetve némi beütéssel a tőzegáfonyához is, valamint a fogyasztásakor érezhető energiabombának köszönhetően közkedvelt és népszerű élelmiszer.
Honnan ered?
A godzsibogyó / Farkasbogyó vagy másik nevén semfűsemfa (itt Magyarországon) a Lycium barbarum és a Lycium chinense termése. Kínában gyógynövényként is hasznosítják, és nagy becsben tartják. Rokonai közé tartozik a paradicsom és a mérgező fekete csucsor. Főként Ázsiából származó, de Délkelet – Európában is őshonos.
Tudtad, hogy Angliában Archibald Campbell herceg honosította meg a növényt 1730-as években, és azon a vidéken ,,Argyll herceg teafájaként” ismert?!
Miért tartozik a superfood-ok népszerű csoportjába?
-
kitűnő A-, és C-vitaminforrás
-
megtalálható benne az összes aminosav
-
kiváló rost és kalciumforrás
-
antioxidáns tartalma kiemelkedő
-
alacsony cukortartalmú szénhidrátokat tartalmaz
-
20 féle vitamin- és ásványi anyag található benne
Tudtad, hogy minden egyes grammjában több béta- karotin van, mint a sárgarépában?!
Tudtad, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs?!
Tudtad, hogy jó a vastartalma?
Mire jó a goji bogyó?
A Planta Medica cikke szerint a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően nagy szerepe van a cukorbetegség és az érelmeszesedés megelőzésében, vagyis a prevencióban. Egyes tanulmányok és kutatások szerint a warfarinnal (vérhígító) kölcsönhatásba lép. Egy vizsgálat szerint, amelyben 55 és 75 év közötti felnőtteket 30 napon át vizsgáltak, hogy milyen hatásokat vált ki, ha mindennap fogyasztanak 120 ml godzsilét. A vizsgálat eredménye pozitívnak bizonyult, miszerint csökkentette a szabad-gyökök mennyiségét.
Hol kapható és hogyan kell használni?
Aszalva, illetve lékivonatként, adalékanyagként és étrend kiegészítőkbe is használják. Ezenkívül por formájában is kapható. Legfőképpen aszalt formában juthatunk hozzá. A mazsolához hasonlóan felhasználható, magmixekhez, müzlikhez, granolához, sütikhez, müzli szeletekhez vagy éppen joghurtba keverve.
Egy adag aszalt goji bogyó tápanyagtartalma:
Kcal: 112
Fehérje: 1g
Zsír: 1,6g
Szénhidrát: 24g
Rost: 3g
Minden kedves Olvasónak, aki nyitott az újdonságokra, szívesen próbálkozik új ízekkel, bátran ajánlom ezt a mazsolaszerű, élénk színű bogyót!
Kellemes napot kívánok mindenkinek!
Szeretettel:
Noémi