Superfood 2. rész – A kakaó és a fekete csokoládé

Superfood 2. rész – A kakaó és a fekete csokoládé

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | augusztus 2nd, 2016

Superfood – legújabb és legmodernebb ételek

Így van, jól olvastad a finom kakaóról lesz szó, a superfood-ok következő részében. A kakaó a csokoládé forrása, így még csak beszélni és írni róla is igazi gasztro élmény, hiszen nem létezik olyan csokoládé recept, amelynek az alapja nem a kakaóbab lenne. Hihetetlennek hangzik, de nem az, mert a kakaóbab igenis egy igazi superfood. Hogy miért is? Lássuk…

Honnan ered?

A kakaó a mályvaféléknek a családjába tartozik és Dél- Amerika vidékéről származik. Gyümölcse a kakaóbab, amelyet az élelmiszeriparban illetve a szépségipar területén is előszeretettel felhasználnak. A spanyolok hozták be Európába és innen terjedt tovább Afrikába és Ázsiába. Ma már világszerte ismert és közkedvelt.

Mitől is superfood ez a finomság?

  • rostokban és ásványi anyagokban gazdag- vas, cink, kén
  • az egyik legjobb magnéziumforrás
Sportolók és nem sportolók figyelem: a magnézium kiváló fájdalomcsillapító hatású, csökkenti az izomgörcsöket és az erős csontok kialakulását segíti.
  • nagyon magas az antioxidáns tartalma
Tudtad, hogy a kakaó ORAC-értéke százszor nagyobb, mint a brokkolié?!
Az ORAC- érték (Oxygen Radical Absorbance Capacity) az élelmiszerek és étrend kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál.
  • magas az aminosav tartalma
  • sok fitokemikáliát tartalmaz, amelyek természetes, növényi alapú vegyi anyagok
A kakaó leginkább kakaópor vagy hántolt kakaóbab formájában fogyasztható. A csokoládé készítés esetében kakaóbabból kinyert kakaóvajra is szükség van. Minél jobban feldolgozzák, úgy veszít magas antioxidáns tartalmából, de azért még számos előnnyel kecsegtet.

Superfood 2. rész – A kakaó és a fekete csokoládé

Mire is jó a kakaó?

  • szív-és érrendszer egészséges működéséhez hozzájárul
  • fájdalomcsillapító hatású
  • fogak és csontok épségében nagy szerepet vállal magas magnézium tartalmának köszönhetően
  • az alvás minőségére kedvező hatással van
  • gasztronómiai élvezet
Örömhír, hogy a magas kakaótartalmú csokoládék mértékkel (aki rendszeresen fogyaszt étcsokit az tudja, hogy egy-két kocka is bőven elegendő) fogyasztva igenis jótékony hatásúak a szervezetünk számára. Válasszunk minél magasabb kakaótartalmút, hiszen az igazi és valódi ízélményhez azok állnak a legközelebb. Aki kóstolt már 80% körüli és feletti csokoládét, az tudja, hogy a csoki néven eladott, sokak által közkedvelt édes-ízes masszáknak kevés köze van a valódi csokoládéhoz, ha már csak az ízére gondolunk is.
Tudtad, hogy a fehércsoki nem is igazi csokoládé?!
Hiányzik belőle a kakaóbab, mivel cukorból, kakaóvajból és tejből álló készítmény.

Az igazi csokoládé

A fekete csokoládé kitűnő réz, vas, mangán és magnéziumforrás, magas benne a rosttartalom és a foszfor. Antioxidáns anyagokat tartalmaz, teobromint, amely a koffeinhez hasonló vegyület. A Journal of Thromoisis and Thrombolysis folyóirat cikke szerint legfontosabb összetevője a flavonolok, amelyek csökkentik a szívbetegség szempontjából káros LDL-koleszterin oxidációját. Emellett csökkentik a vérnyomást, megakadályozzák a véralvadást és javítják a véráramlást.
Tudtad, hogy az ember a csoki függőség rabjává válhat, részben a benne lévő alkaloid, a szalszolinol miatt, amelyek az agyban a receptorokhoz kötődik?!
Így mértékkel fogyasszuk!
Superfood 2. rész – A kakaó és a fekete csokoládé
Mindenkinek vidámságban és finom ízekben gazdag napot kívánok!
Superfood 2. rész – A kakaó és a fekete csokoládé
(A képek forrása: pinterest.com)
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást