Szerző: Szerkesztő | Cimkék: | Hozzászólások:
0 | augusztus 22nd, 2016
Az Olasz konyha
,,Itália! tudom városaid csodálni,
hol dús sikátoron vidám nép incseleg.
Lázas az ily szűk út, mint testben kék erek,
s nemes habár hanyag, szennyében is királyi.
Vonzanak íveid s tűnt fényed palotái
árkádod, oszlopod, a sugaras terek,
hol elszédülnek az ideges emberek,
vonzanak a sötét toronylépcsők csigái.”
(Részlet Babits Mihály Itália című verséből)
Csizmaforma, szigetek, tenger, kultúra, gasztronómia, történelem, ízek, tészták, szenvedély, életöröm, temperamentum … igen ez Olaszország. A következő részekben egy kis gasztrokirándulásra vagy ha úgy tetszik gasztroutazásra invitálok minden kedves Olvasót!
Az olasz gasztronómia az egyik legismertebb és legközkedveltebb a világon. Ma szinte bármelyik étterem kínálatában fogyaszthatunk pizzát vagy más tésztaféléket. Töretlen sikerességét az is eredményezi, hogy az olasz konyha ételei nem agyon bonyolított ételekből állnak, valamint olyan alapanyagokból, amelyeket lehetetlen beszerezni. A kifinomultság és az igényesség mellett az egyszerűség jellemzi.
Pizza
A picea szóból ered, amely a latin eredetű pincere=összegyúrni szóból származik. Időszámításunk előtt 3. században már készítettek lapos kelt tésztát. Rengeteg olyan változat alakult ki, amely más országok sajátosságait fejezik ki. Ilyen például az ananászos hawai vagy a csípős, kolbászos magyar vagy a kukoricás, ami a mexikói konyhát jellemzi. Az alap pizza a Margherita, amely paradicsomszószból, bazsalikomból és mozzarellából tevődik össze.
Antipasto
Gyakran fogyasztanak előételeket, mint gazdag leveseket, halakon és tengergyümölcsein keresztül a pármai sonkán át a gombákig. A húsok kevésbé elterjedtek, mint a magyar konyhában.
Spagetti
Az olasz spaghetto szóból származik, amelynek jelentése vékony húr. Számos változata létezik:
-
Spaghetti bolognese (darált hússal és paradicsommal)
-
Spaghetti alla napoletana (paradicsomszósszal)
-
Spaghetti alla carbonara (pecorino sajttal, szalonnával, borssal, tojással)
-
Spaghetti aglio e olio (fokhagymával, olívaolajjal, erős paprikával)
-
Spaghetti alle vongole (kagylóval tálalva)
Gnocchi, vagyis az olasz krumplinudli
Az olasz desszertek…
Panna cotta
Jelentése főzött tejszín, Piemont régióból származik. Mára egész Olaszországban, sőt világszerte elterjedt.
Olasz fagylalt
Az olasz fagyinak nincs párja a világon. Ízletes, kívánatos, amorf, gyümölcsös, édes, kellemesen hűsítő. Állaga kicsit eltér az itthon megszokottól, nem szabályos gombóc formájú a fagylalt. Az olaszok szerint a fagyit Néró találta fel, amikor is az egyik útján havat kevertetett össze mogyoróval, borral és mézzel.
Parmezán
Párma környékéről származó sajt az olasz gasztronómia kedvence és az egyik legrégebbi sajtféleség. Titka a hosszú érlelésben rejlik.
Olasz fűszerek
Az olasz fűszerek is éppoly annyira elterjedtek már, mint például tésztaételeik. Bazsalikom, oregánó, rozmaring, majoránna, ánizs, fokhagyma, tárkony, szerecsendió, fahéj, vanília mind-mind az olasz konyhához köthető.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Buon appetito!
Szeretettel:
Noémi