Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Nemzetek konyhája 1. rész – Olasz konyha

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | augusztus 22nd, 2016

Az Olasz konyha

,,Itália! tudom városaid csodálni,
hol dús sikátoron vidám nép incseleg.
Lázas az ily szűk út, mint testben kék erek,
s nemes habár hanyag, szennyében is királyi.

Vonzanak íveid s tűnt fényed palotái
árkádod, oszlopod, a sugaras terek,
hol elszédülnek az ideges emberek,
vonzanak a sötét toronylépcsők csigái.”

(Részlet Babits Mihály Itália című verséből)

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Csizmaforma, szigetek, tenger, kultúra, gasztronómia, történelem, ízek, tészták, szenvedély, életöröm, temperamentum … igen ez Olaszország. A következő részekben egy kis gasztrokirándulásra vagy ha úgy tetszik gasztroutazásra invitálok minden kedves Olvasót!
Az olasz gasztronómia az egyik legismertebb és legközkedveltebb a világon. Ma szinte bármelyik étterem kínálatában fogyaszthatunk pizzát vagy más tésztaféléket. Töretlen sikerességét az is eredményezi, hogy az olasz konyha ételei nem agyon bonyolított ételekből állnak, valamint olyan alapanyagokból, amelyeket lehetetlen beszerezni. A kifinomultság és az igényesség mellett az egyszerűség jellemzi.

Pizza

A picea szóból ered, amely a latin eredetű pincere=összegyúrni szóból származik. Időszámításunk előtt 3. században már készítettek lapos kelt tésztát. Rengeteg olyan változat alakult ki, amely más országok sajátosságait fejezik ki. Ilyen például az ananászos hawai vagy a csípős, kolbászos magyar vagy a kukoricás, ami a mexikói konyhát jellemzi. Az alap pizza a Margherita, amely paradicsomszószból, bazsalikomból és mozzarellából tevődik össze.

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Antipasto

Gyakran fogyasztanak előételeket, mint gazdag leveseket, halakon és tengergyümölcsein keresztül a pármai sonkán át a gombákig. A húsok kevésbé elterjedtek, mint a magyar konyhában.

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Spagetti

Az olasz spaghetto szóból származik, amelynek jelentése vékony húr. Számos változata létezik:
  • Spaghetti bolognese (darált hússal és paradicsommal)
  • Spaghetti alla napoletana (paradicsomszósszal)
  • Spaghetti alla carbonara (pecorino sajttal, szalonnával, borssal, tojással)
  • Spaghetti aglio e olio (fokhagymával, olívaolajjal, erős paprikával)
  • Spaghetti alle vongole (kagylóval tálalva)

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Gnocchi, vagyis az olasz krumplinudli

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Az olasz desszertek…

Panna cotta

Jelentése főzött tejszín, Piemont régióból származik. Mára egész Olaszországban, sőt világszerte elterjedt.

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Olasz fagylalt

Az olasz fagyinak nincs párja a világon. Ízletes, kívánatos, amorf, gyümölcsös, édes, kellemesen hűsítő. Állaga kicsit eltér az itthon megszokottól, nem szabályos gombóc formájú a fagylalt. Az olaszok szerint a fagyit Néró találta fel, amikor is az egyik útján havat kevertetett össze mogyoróval, borral és mézzel.

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

Parmezán

Párma környékéről származó sajt az olasz gasztronómia kedvence és az egyik legrégebbi sajtféleség. Titka a hosszú érlelésben rejlik.

Olasz fűszerek

Az olasz fűszerek is éppoly annyira elterjedtek már, mint például tésztaételeik. Bazsalikom, oregánó, rozmaring, majoránna, ánizs, fokhagyma, tárkony, szerecsendió, fahéj, vanília mind-mind az olasz konyhához köthető.

Nemzetek konyhája 1. rész - Olasz konyha

(Források: Google, Pinterest, littlerustedladle.com)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Buon appetito!
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást