Miért fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát?

Miért fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát?

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | május 2nd, 2017

Teljes kiőrlésű gabonák preventív hatása

Dennis Burkitt sebész nevéhez fűződik az az észrevétel, hogy az afrikai népek között sokkal kisebb arányban fordulnak elő olyan betegségek, amelyek a brit lakosok körében sokkal gyakoribbak. Megfigyelte, hogy az afrikaiak esetében a széklet tömege és térfogata gyakorlatilag háromszorosa a britek székletének. Ennek hátterében az áll, hogy az afrikaiak jóval több rostot fogyasztottak. (napi 30g)

Miért fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát?

Teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának előnyei:

  • az emberi szervezet energiájának 2/3-át fedezi
  • az emberi szervezet fehérje szükségletének 2/3-át fedezi
  • tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal (karotinoidok, tokoferolok) – daganatmegelőző hatás
  • a benne lévő élelmi rostok a vízkötő képesség miatt növelik a béltartalom tömegét
  • az élelmi rostok a káros anyagcsere termékeket megkötik
  • serkentik a bélmozgást
  • megakadályozzák a székrekedést

Miért fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát?

  • a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztásával több betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek
  • a zab, a rozs vagy az árpa javítják az inzulin érzékenységet
  • a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása teltségérzetet okoz, így kevesebbet eszik belőle a fogasztó
  • magas vitamin és ásványi anyag tartalmú- elsősorban B- és E-vitamin, ásványi anyagok közül pedig vas, magnézium, a nyomelemek közül réz, cink, mangán
  • a gabonaszemben található növényi ösztrogén és lignin csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit
  • olyan baktériumtörzsek növekedését serkenti a vastagbélben, amelyek jótékony hatásúak és egyensúlyban tartják a mikroflórát

(Forrás: Gyurcsánné Kondrát Ilona, Dr. Bittner Nóra: Daganatos betegek nagy diétáskönyve)

Írj Hozzászólást