Miért fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát?
Teljes kiőrlésű gabonák preventív hatása
Dennis Burkitt sebész nevéhez fűződik az az észrevétel, hogy az afrikai népek között sokkal kisebb arányban fordulnak elő olyan betegségek, amelyek a brit lakosok körében sokkal gyakoribbak. Megfigyelte, hogy az afrikaiak esetében a széklet tömege és térfogata gyakorlatilag háromszorosa a britek székletének. Ennek hátterében az áll, hogy az afrikaiak jóval több rostot fogyasztottak. (napi 30g)
Teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának előnyei:
-
az emberi szervezet energiájának 2/3-át fedezi
-
az emberi szervezet fehérje szükségletének 2/3-át fedezi
-
tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal (karotinoidok, tokoferolok) – daganatmegelőző hatás
-
a benne lévő élelmi rostok a vízkötő képesség miatt növelik a béltartalom tömegét
-
az élelmi rostok a káros anyagcsere termékeket megkötik
-
serkentik a bélmozgást
-
megakadályozzák a székrekedést
-
a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztásával több betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek
-
a zab, a rozs vagy az árpa javítják az inzulin érzékenységet
-
a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása teltségérzetet okoz, így kevesebbet eszik belőle a fogasztó
-
magas vitamin és ásványi anyag tartalmú- elsősorban B- és E-vitamin, ásványi anyagok közül pedig vas, magnézium, a nyomelemek közül réz, cink, mangán
-
a gabonaszemben található növényi ösztrogén és lignin csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit
-
olyan baktériumtörzsek növekedését serkenti a vastagbélben, amelyek jótékony hatásúak és egyensúlyban tartják a mikroflórát
(Forrás: Gyurcsánné Kondrát Ilona, Dr. Bittner Nóra: Daganatos betegek nagy diétáskönyve)