Intoleranciák - étel érzékenységek 1. rész - A laktóz intolerancia

Intoleranciák 1. rész – A laktóz intolerancia

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | július 26th, 2016

Intoleranciák – étel érzékenységek 1. rész – A laktóz intolerancia

A laktóz érzékenység vagy más néven laktóz intolerancia a magyar népesség 14%-át érinti, világszerte a lakosság 75%-át. Egyre növekvő számban jelenik meg, férfiak és nők körében egyaránt.

Hogyan is alakul ki?

A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévő tejcukor. Önmagában képtelen felszívódni a szervezetünkben, laktáz enzim szükséges hozzá. Ez a laktáz enzim bontja le egyszerű cukrokká, glükózzá valamint galaktózzá. Hogyha ez a laktáz enzim hiányzik, vagy nem termelődik belőle elég, akkor a laktózt=tejcukrot a vastagbélben élő baktériumok fogják savakká és gázokká bontani, amelyek a tüneteket okozzák.

Melyek a tünetei?

  • hasmenéses széklet
  • gyakori teltségérzet
  • hasi fájdalom, görcsök
  • puffadás
  • flatulencia= gyomor – és gázképződés
  • hányinger, hányás
  • kellemetlen közérzet

Ha a panaszok közül valamelyiket rendszeresen észleli tej és tejtermék fogyasztását követően mindenképpen forduljon orvosához! (http://www.testreszabo.hu/)

A laktáz enzim, fontos a szervezet számára, hiszen a feladata a laktóz=tejcukor kettéhasítása. Mivel a tejcukor egy összetett cukor, ilyen formában nem képes felszívódni, kisebb részekre kell bontani. Ezt a feladatot végzi a vékonybélben termelődő laktáz.
A laktóz intoleranciának több formája ismeretes. A congenitalis, azaz a veleszületett intolerancia nagyon ritka, genetikai rendellenesség. A primer, vagyis az elsődleges formája, amely gyermekkor után kezdődik és az elégtelen laktáz szint miatt alakul ki. A harmadik formája a szekunder laktóz intolerancia. Különböző bélfertőzések, bélbetegségek, cöliákia vagyis a lisztérzékenység okozhatja.

Mik tartalmaznak laktózt? – vagyis mely élelmiszerek okozhatnak panaszt?

  • tej, kefir, joghurt, sajtok, tejes készítmények, tej desszertek, tejszín, tejföl, tejpor, vajíró, savó, savópor, margarin, tejcukor, fagyi, tejsavó alapú édesítőszer, gyógyszerek, salátaöntetek, péksütemények, instant italporok, cukorkák és lényegében minden olyan termék, amely tejcukrot tartalmaz

Mit tehetünk, ha laktózérzékenyek vagyunk?

A laktóz érzékenység dietoterápiája a laktózmentes étrend. Ez azt jelenti, hogy a tej- illetve tejtermékekből azokat kell választani illetve fogyasztani, amelyekből a laktózt kivonják így tejcukormentesekké válnak. Ezeket a termékeket a nagyobb üzletekben, hipermarketekben, bioboltokban is beszerezhetjük.

A laktózmentes diéta az egészséges táplálkozás alapelveivel egyezik meg!

A tej helyett fogyaszthatunk alternatívákat is, mint kókusztej, szójatej, mandulatej, rizstej, zabtej, satöbbi. Margarinok közül a Liga, Linco és a delma light laktózmentesek. Sajtok közül a Pannónia és a Parmezán nyugodtan beépíthető az étrendbe. A Magic Milk termékcsalád, Parmalat Zymil széles választékban tartalmaz tejcukortól mentes finomságokat túróruditól elkezdve a tejszínen át. Újabb és újabb termékek jönnek ki laktózmentes változatban. (például nem olyan régen jelent meg a Philadelphia sajtkrémnek ilyen változata)
Az érzékenység változó lehet. Vannak olyan egyének, akik a savanyított tejtermékeket, a túrót, a sajtokat minden probléma és panasz nélkül el tudják fogyasztani. A másik oldal pedig sajnos ezen élelmiszerek fogyasztását követően is rosszul lesznek.  Az ő esetükben szigorúan be kell tartani a diétát, az ételkészítés területén is, valamint a ,,rejtett” tejcukor miatt körültekintően kell vásárolniuk is.
A diétával kevésbé szimpatizálók számára létezik más lehetőség is. A Lactase rágótabletta egy enzimpótló, amelyet étkezés előtt kell elrágni. Ilyen készítmény még a Lactase Comfort csepp és a Laluk 4500. Lényege, hogy lakáz enzimet juttat a szervezetbe, az megtudja emészteni a tejcukrot, így nem mutatkoznak a tünetek.
Az intolerancia az emberi élet hosszát és minőségét kellő diétás fegyelem és némi tájékozottság esetén nem befolyásolja!
Intoleranciák - étel érzékenységek 1. rész - A laktóz intolerancia
(Címlapkép forrása; Egyéb képek forrása)
Mindenkinek csodás napot kívánok!
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást