Generációnk párkapcsolati kihívásai

Generációnk párkapcsolati kihívásai

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | október 25th, 2019

Pontosan nem tudni, hogy maga a téma vonzotta be a fiatalokat szeptember 25-én szerdán a Paulus Café különtermébe, vagy a félévkezdés öröme töltötte meg színültig a termet, de tény az, hogy nagy érdeklődés övezte a ”Párválasztás 2-es számrendszerben”, avagy Generációnk párkapcsolati kihívásai című előadást, mely a HIT Gyülekezete Egyetemi Lelkészsége, az UNIV HELP szervezésében került megrendezésre.

Generációnk párkapcsolati kihívásai

Az est első részében egy ”fejnehéz társadalom” kórképe került bemutatásra, mely Francis Bacon: ”a tudás hatalom” XVI. századi kijelentése óta presszionálja az emberiséget az érzékszerveken keresztül elérhető anyagi világ megmérésére, és agy által való megragadására, míg korunk digitális forradalmának 2-es számrendszerben bekövetkezett robbanása magába szippantotta a tudományágak mellett az emberi kommunikáció, a hétköznapi élet minden területét.


EBBEN A SZÉDÍTŐ SEBESSÉGGEL GYORSULÓ, A TUDÁST EXPONENCIÁLISAN FELHALMOZÓ ÉS ALKALMAZÓ KORBAN AZ DERÜLT KI, HOGY AZ EMBEREKNEK NEMCSAK, HOGY A PIZZÁT NINCS IDEJÜK ELKÉSZÍTENI, HANEM AZ ISMERKEDÉSRE SEM AKARNAK/TUDNAK IDŐT SZAKÍTANI.

A különböző közösségi- vagy társkereső oldalak új, algoritmusok által kézben tartott, a telefon helyzet megjelölő alkalmazását is felhasználó szolgáltatásai, a személy életének teljes kontrollja mellett kínálják fel az azonos élettérben mozgó, lehetséges partnereket, s egy felgyorsult érzéki világ, alkalmi kapcsolatainak kielégítésére hozzák össze emberek millióit.

Míg az emberiség a szív intuíciós képességeit kezdi elveszíteni, s a szeme, érzékszervei, agya alapján ítél, s választja ki az érzékszervek által gerjesztett vágyak gyors kielégítésére, algoritmus által prezentált pizzáját vagy alkalmi partnerét, addig a Szentírás arra figyelmezteti az embert, hogy Isten az emberi házasságnak, párkapcsolatának a szerzője és ebben a ráció-központú kultúrában méginkább fontos, hogy minden féltett dolognál jobban őrizzük meg a szívünket, mert ebből indul ki minden élet!

Az est vitákba, érvelésekbe torkollva ütköztette Jézus Krisztus golgotai keresztáldozatán keresztül megszerzett szabadítását és a jelenlegi korszellem által élő fiatalok érveit, melyekből azonban kiderültek, hogy „nem jó az embernek egyedül lenni” és mindenki vágyik a bizalmon alapuló, élethosszig tartó házastársi kapcsolatra, melynek az előadás forrásul és mintául nem a digitális világot, hanem Isten Igéjét prezentálta.

Dr. Szabó András

Írj Hozzászólást