Gáz van, doktor úr?

Gáz van?

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | június 6th, 2016

Gáz van, doktor úr?

“Doktor Úr! Puffadok, bármit eszem felfúvódok, gázos vagyok!”

Ezek a mondatok szinte minden nap elhangzanak rendelőimben.
Mit mondjak, nem tudom mondhat-e olyat egy orvos, hogy nem szeret bizonyos tüneteket, hát én így vagyok a puffadásos panaszokkal.
Nem azért, mert nem tudok megindulni kedves pácienseim kellemetlen érzésein, hanem azért, mert gyakran a panaszok hátterében megfogható betegség nem áll fenn.

Gáz van, doktor úr?

Nagyon sokat segíthet egy jól sikerült beszélgetés páciensünk étkezési szokásairól, életviteléről, panaszok étkezéssel, fogyasztott ételekkel összekapcsolható jelentkezéseiről, székelési habitusáról.
Gyakran kiderül például, hogy a panasszal érkező életéből már évek óta kikopott a tejfogyasztás, valahogy nem kedveli a tejet, esetleg undorodik is tőle, azonban megeszik más tejtermékeket, habarással készült ételeket, vagy tudatlanul, tejjel puffasztott péksüteményeket. Ha rákérdezünk a tejfogyasztásra, vagy csináltatunk esetleg egy tejcukorterhelést, kiderülhet gyakran, hogy azért nem fogyaszt tejet, kakaót vagy tejfölt, mert tejcukorérzékeny, hasmenést, hasi puffadást, görcsöket okoz a bevitt tej. Ez az örökletesen, a populáció talán negyedében előforduló állapot a laktóz intolerancia. Ez talán a legkönnyebben diagnosztizálható oka a puffadásnak, oka a laktóz nevű diszacharid emésztéséhez szükséges laktáz nevű enzim részleges, vagy teljes hiánya a bélfal sejtjeiből, mely miatt a tejcukor nem emésztődik meg, s mivel ozmotikusan igen aktív anyagról van szó, bőséges folyadékot magához vonzva erőteljes hasi görcsök, hasmenés kíséretében távozik a szervezetből.
Diétás tanácsok (tejmentes diéta, élőflórás (laktóz termelő baktériumok) joghurt, kefir fogyasztása) már gyorsan segítenek a panaszok enyhítésében, s létezik Laktáz tabletta is, melyet tejtermék fogyasztásakor beszedve segíti az emésztést, megszünteti a tüneteket.
Másik gyakori funkcionális probléma lehet az irritábilis bél szindróma, melynél szintén nem áll fenn anatómiai eltérés, a panaszokat a bélfal fokozott ingerlékenysége okozza, mely hasi görcsöket, puffadást, gyakori laza székürítést produkál. Ezekre az emberekre jellemző lehet a reggeli többszöri széklet, egy kínai vagy magyaros étkezés utáni erős hasi görcsök, hasmenés.
Mivel az irritábilis bél szindrómában szenvedő páciensek zöménél a stresszes, mozgásszegény életmód jellemző, ezért a fűszerszegény, könnyű ételek fogyasztásának javaslata mellett nagy jelentősége van az életmódváltásnak,a mozgásszegény életvitel felszámolásának.
Gyakran azt tapasztaltuk, hogy a fentebb említett kórokban szenvedők a gyümölcsöket, zöldségeket, azok vastag héjait, gyümölcsleveket sem tudták rendesen megemészteni, melyek lekerülve a vastagbélbe további erjedéses, rothadásos folyamatokon átmenve fokozott gázképződést, s ebből kifolyólag heves hasi görcsöket eredményeztek. Ilyen esetekben hőkezelt gyümölcs és zöldségfogyasztást javasoljuk, fokozottan figyelve a vitaminok más forráson keresztül történő bevitelére!
A kontaminált (fertőzött) vékonybél szindróma szintén egy nehezen megfogható betegség (vagy nem is betegség, csak állapot) melynek az a lényege, hogy a természetesen vastagbél és vékonybél találkozásánál működő, a széklet egyenirányításáért felelős billentyű (Bauchin), működési zavara folytán vastagbél baktériumok kúszhatnak felfelé a vékonybélbe, ahol erjesztő, rothasztó folyamatot modulálhatnak, mely gázokat képezve okoznak puffadásos panaszokat. Kezelésében a receptek nélkül hozzáférhető probiotikumok állnak előtérben, esetenként orvos által indikált antibiotikumos bélfertőtlenítéssel kombinálva.
Meg szeretném még említeni a lisztérzékenységet (glutensenzitiv enteropathiát), mely lehet, hogy nem is hasi panaszok felbukkanása miatt derül ki, hanem egy elhúzódó vérszegénység, ismétlődő vetélés, vagy friss diabetes mellett húzódhat meg. Azért jelentős diagnosztikája, – nemcsak gyermekben, hanem felnőttben is – mert az említett megbetegedéseken kívül csontritkuláshoz, daganatos megbetegedések gyakoribb előfordulásához vezet, míg kezelve társbetegségeik, esetleges szövődmények előfordulása visszaszorítható.

Gáz van, doktor úr?

Diagnosztikája egy szerologiai teszten (vérvétel), valamint egy vékonybélbiopszián keresztül nyert szövettani vizsgálaton alapul. Kezelése a gluténmentes diéta, mely egyre könnyebben vitelezhető ki Magyarországon is.
A felsorolt betegségek kizárása céljából természetesen rögtön vastagbéltükrözést nem végeztet az ember, de végig kell járni azokat a diagnosztikus vizsgálatokat (vérvétel, hasi UH s a legvégén a colonoscopia), amellyel az említett kórokon kívül kizár olyan ritkábban előforduló gyulladásos (Crohn, Colitis ulcerosa), vagy daganatos megbetegedéseket, melyek igaz, hogy sokkal ritkábban, de okozhatnak hasonló tüneteket.
A képlet egyszerű: elhúzódó panaszok esetén ne dugja a fejét a homokba, nagy valószínűség szerint a probléma banális, de az ellenség nem alszik….forduljon orvosához, …..ÉVEKET NYER!

Írj Hozzászólást