Frontális ütközések - Hideg és meleg front

Frontális ütközések

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | június 7th, 2016

Frontális ütközések

Fiatalabb orvosként furcsán néztem azokra az emberekre, akik panaszaikat front változásokra fogták. Pácienseim között forgolódva, évtizedek alatt azonban egyértelművé vált számomra, hogy mind a hideg, mind a melegfront átvonulásának (igaz különböző mértékben) hatása van szervezetünkre.

Frontális ütközések - Hideg és meleg frontFront

A légköri frontok akkor alakulnak ki, mikor hideg és meleg légtömegek találkoznak egymással. A hőmérséklet változásokon kívül szelet, csapadékot hozhatnak magukkal a légnyomás erőteljes csökkenését eredményezve. A hidegfrontnál az érkező hideg légtömeg a meleg alá kúszik, először csökken, majd nő a légnyomás csapadékképződést eredményezve, ekkor a hőmérséklet csökken. Melegfrontnál a meleg levegő kúszik a hideg alá légnyomás csökkenést, hőmérséklet növekedést okozva.
A hideg front élettani hatásait általában a front átvonulása után lehet érzékelni, ekkor felerősödhetnek, megjelenhetnek ízületi fájdalmak, régi törések helyei lehetnek érzékenyek. Ez a front általában a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részére hat, így légzésszámcsökkenés, pulzus- és vérnyomás-esés léphet fel, mely levertséget, fejfájást, gyomor-, epe-, vesegörcsöket eredményezhet, ekkor szülések is könnyebben megindulhatnak.

Frontális ütközések - Hideg és meleg frontFront

A meleg front inkább a szimpatikus idegrendszerre hat, így vérnyomás-emelkedés, szapora szívműködés lehet a következménye, mely koszorúér – betegségben, agyi érszűkületben szenvedők állapotát veszélyeztetheti. Tünetek tekintetében a melegfronti hatás hasonló a hidegfrontihoz: levertség, gyengeség, fejfájás.
Mindkét fronthatásra jellemző lehet a reflexidő megnyúlása, s gyakran a kettős fronthatások miatt az említett tünetek mindegyike előfordulhat.
Hogyan előzheti meg az ember ezeket a tüneteket? Olyan életmódot kell, hogy éljünk, melyből nem hiányozhat a mozgás, mely a vegetatív idegrendszer működésére pozitívan hat, figyeljünk oda a bőséges folyadékfogyasztásra!
Közhelynek tűnnek a válaszok? Lehet, de akkor nem az, ha valóban alkalmazzuk életünkben!

Írj Hozzászólást