Miért lesz egyre több allergiás beteg a világon?

Miért lesz egyre több allergiás beteg a világon?

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | november 10th, 2016

Könnybe lábadt szemmel…

Hogy miért lesz egyre több allergiás beteg a világon? Sok oka lehet, többek között civilizációs ártalomként is felfogható, egyesek a műételek számának előretörésével magyarázzák, biztosan hajlamként őseinktől is örökölhetjük.

Tény az, hogy megkeseríthetik hétköznapjainkat vagy hétvégi túráinkat azok a tünetek, melyek ilyenkor kora tavasszal észrevétlenül bukkannak fel évről-évre életünkben, szemviszketést, orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést okozva.

Miért lesz egyre több allergiás beteg a világon?

A kiváltó ágens egyszerűen kimutatható egy allergológiai rendelésen, bár jelentősége nem sok van, mivel a terápiát tekintve mindegy, hogy üröm vagy parlagfű okozza a tüneteket, hiszen ugyanazokat a gyógyszereket használjuk a tünetek enyhítésére.

Ha a tünetek nem szezonálisan, hanem egész évben fennállnak, vagy télen, a fűtési szezonban felerősödnek, javasoljuk viszont az allergológiai vizsgálat elvégzését penészgomba illetve poratka, házi-por allergia kizárása céljából.

Míg egy szezonális rhinitises beteg a pollenek ellen a gyógyszerek, orr- és szemcseppek mellett maximum éghajlatváltással, utazással tud reagálni, addig a házi por vagy penészgomba allergia esetén az antihisztamin terápia mellett jelentős javulást lehet elérni a lakhely penészmentesítésével, portalanításával (szőnyegpadló, ülőgarnitúrák stb.).

Miért fontos egy allergiás beteg kezelése?

Nemcsak az élet elviselhetővé tétele a cél! Egy krónikusan fennálló szénanátha jó táptalaja lehet felső légúti fertőzéseknek. A krónikusan gyulladt nyálkahártya vérbő, ödémás, duzzadt, a felső légutak légcseréjét akadályozhatja, így gyakrabban jelentkezhetnek mellék-üreggyulladások, melléküreg-polipok.

Miért lesz egyre több allergiás beteg a világon?

Pollenallergia, penészgomba, poratka érzékenység fenntarthat asztmás megbetegedést, az allergiás szezon megjelenése krónikus légzőszervi betegségek fellángolásához vezethet!

Allergiaellenes gyógyszerek patikákban vény nélkül elérhetők, új tünetek, panaszok fokozódása esetén feltétlenül forduljanak orvoshoz!

Dr. Szabó András

Mentés

Írj Hozzászólást