A cseresznye

5 dolog, amit a cseresznyéről tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | június 23rd, 2017

A cseresznye

A cseresznye a nyár egyik kedvenc gyümölcse. Nézzük, mit kell tudnunk róla…

1. A cseresznye a rózsafélék családjába tartozik. Növénytanilag a Prunus nemzetség tagja. Alapvetően három csoportot különböztetünk meg:

  • a szívcseresznyét /közepes méret, fekete vagy sárga húsú/
  • a ropogós cseresznyét /nagyméretű, sárga vagy piros húsú/
  • és a valódi madárcseresznyét /apró szemű és vörös vagy majdnem fekete húsú/.

2. A hazai adatok szerint a 100 gramm cseresznye 63 kcal-át tartalmaz. Tápanyagok tekintetében pedig 0,8g fehérjét, 0,5g zsírt és 14g szénhidrátot. Rosttartalma 1,2g. Jelentős C-vitamin és folsavforrás. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium a króm és a cinktartalma. A cseresznye akkor a legfinomabb, ha a közepesen nagy savtartalom nagy cukortartalommal párosul. A cseresznye glikémiás indexe, vagyis vércukoremelő hatása kicsi.

3. A cseresznye fajták legfontosabb tulajdonságai közé tartozik az érési idő, a gyümölcsméret, a termőképesség, a gyümölcsrepedezés érzékenysége, illetve a húskeménysége. A korai cseresznye májustól jelenik meg a piacon. A teljesen vagy majdnem érett cseresznyét kora reggel érdemes leszedni, mivel ilyenkor keményebb a gyümölcshúsa.

A cseresznye

4. A friss fogyasztásra szánt cseresznye esetében elvárás, hogy szárral együtt szedjük le, a bordós-pirosas szín, illetve a kemény gyümölcshús. A cseresznye fogyasztható emellett befőttként, fagyasztva, szárítva, dzsemként, kandírozva. Az édesipar és a szeszipar is előszeretettel használja. A gyógynövénytan a cseresznyeszárát és levelét számon tartja.

5. A cseresznyét a görögök és a rómaiak is kedvelték. Hazánkban először a XVI. században tettek említést. A bécsi királyi udvarban nagyon népszerű volt, különösen a magyarfajta. 1886-ban a Gemersdorfi már jelen volt a hazai piacokon.

+1. Nem minden cseresznye valódi cseresznye. A barbadosi vagy másik nevén acerola egy trópusi gyümölcs. Örökzöld cserje, csonthéjas terméssel, amely piros színű és nyersen is fogyasztható. Az élelmiszeripar mellett a kozmetika ipar is előszeretettel használja.

Fogl Noémi dietetikus

Írj Hozzászólást