Zsírok szerepe a táplálkozásunkban
A zsírok
A teljesen zsírmentes táplálkozás a zsírok sokrétű élettani hatása miatt nem megvalósítható. Legtöbbször negatív tulajdonságaikat emeljük, pedig a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozásban nagyon fontos szerepük van. Minél alacsonyabb egy zsiradék olvadáspontja, annál könnyebben emészthető.
-
a tápanyagok közül a zsírok energiatartalma a legnagyobb
-
a zsírok tartalmazzák az esszenciális zsírsavakat
-
a zsírban oldódó vitaminok (ide tartozik a D, E, K, A- vitamin) felszívódásához nagymértékben hozzájárulnak, oly annyira, hogy a zsírok hiányában nem valósulna meg
-
a legtöbb aroma- és színanyag zsírban oldódik
-
védik a szervezetet a lehűléstől és a mechanikai sérülésektől
A zsírszükségletet több tényező is befolyásolja. Az életkortól nagymértékben függ, hiszen egy csecsemő energiaszükségletének 50%-át a zsír fedezi (anyatej). Egy éves kor alatt ez 4g testtömeg kilogrammonként, majd felnőtt korban 1g-ra csökken. Táplálkozási javaslatok alapján az energiabevitel 30 %-nál ne legyen több a zsírbevitel, vagyis ne legyen több 100 grammnál.
A zsírsavakat csoportosíthatjuk hosszú szénláncú, közepes szénláncú és rövid szénláncú zsírsavakként. Szobahőmérsékleten szilárd gliceridek a zsírok, a cseppfolyósok az olajok. A zsírok és az olajok közötti különbség az olajsav tartalmukban van. A zsírokban túlnyomó részt a palmitinsav, illetve a sztearinsav, míg az olajokban elsősorban az olajsav dominál. Egyre nagyobb jelentőségűek a trigliceridek, amelyek a 6-10 szénatommal a közepes szénláncú zsírsavak csoportjába tartoznak. Jellemzőjük, hogy epe és lipáz hiányában is felszívódnak, valamint szállításuk nem kilomikronok formájában történik.
(Forrás: Rigó János: Dietetika, a képek forrása: Google)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi