A zsírok

Zsírok szerepe a táplálkozásunkban

Szerző: | Cimkék: , , | Hozzászólások: 0 | február 17th, 2017

A zsírok

A teljesen zsírmentes táplálkozás a zsírok sokrétű élettani hatása miatt nem megvalósítható. Legtöbbször negatív tulajdonságaikat emeljük, pedig a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozásban nagyon fontos szerepük van.  Minél alacsonyabb egy zsiradék olvadáspontja, annál könnyebben emészthető.

  • a tápanyagok közül a zsírok energiatartalma a legnagyobb
  • a zsírok tartalmazzák az esszenciális zsírsavakat
  • a zsírban oldódó vitaminok (ide tartozik a D, E, K, A- vitamin) felszívódásához nagymértékben hozzájárulnak, oly annyira, hogy a zsírok hiányában nem valósulna meg
  • a legtöbb aroma- és színanyag zsírban oldódik
  • védik a szervezetet a lehűléstől és a mechanikai sérülésektől

A zsírok

A zsírszükségletet több tényező is befolyásolja. Az életkortól nagymértékben függ, hiszen egy csecsemő energiaszükségletének 50%-át a zsír fedezi (anyatej). Egy éves kor alatt ez 4g testtömeg kilogrammonként, majd felnőtt korban 1g-ra csökken. Táplálkozási javaslatok alapján az energiabevitel 30 %-nál ne legyen több a zsírbevitel, vagyis ne legyen több 100 grammnál.

A zsírsavakat csoportosíthatjuk hosszú szénláncú, közepes szénláncú és rövid szénláncú zsírsavakként. Szobahőmérsékleten szilárd gliceridek a zsírok, a cseppfolyósok az olajok. A zsírok és az olajok közötti különbség az olajsav tartalmukban van. A zsírokban túlnyomó részt a palmitinsav, illetve a sztearinsav, míg az olajokban elsősorban az olajsav dominál. Egyre nagyobb jelentőségűek a trigliceridek, amelyek a 6-10 szénatommal a közepes szénláncú zsírsavak csoportjába tartoznak. Jellemzőjük, hogy epe és lipáz hiányában is felszívódnak, valamint szállításuk nem kilomikronok formájában történik.

(Forrás: Rigó János: Dietetika, a képek forrása: Google)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást