Tévhitek és igazságok 1. rész – Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | augusztus 6th, 2016

Tévhitek és igazságok 1. rész – Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

A táplálkozás területén számos tévhittel találkozhatunk. Egyik percben még az egyik a szuper és minden probléma megoldója, a másik percben már annak az ellentéte. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor pontosan mi is az igazság. Ebben a bejegyzés sorozatban pontosan ezekkel a tévhitekkel fogunk foglalkozni, hiszen jó letisztázni a jelenlegi tanulmányok és eredmények szerint, hogy melyiket érdemes fogyasztani. A táplálkozástudomány, élelmiszeripar területén is folyamatos kutatások és fejlesztések zajlanak, így ezen a területen is egyre tájékozottabbak leszünk.
Akkor vágjunk is bele…
A sorozat első részében a növényi olaj (én most az olívaolajat választottam, mivel annak a fogyasztása a legelterjedtebb) vs. zsír kérdést (sertészsír) járjuk körbe. Frissen végzett dietetikusként és a téma aktualitásaként ez a kérdés és annak megoldása örök klasszis volt a tanulmányainkban (is).  Így bátran kijelenthetem, hogy a növényi olajok fogyasztását sokkal jobban preferáltuk/preferáljuk, mint az állati eredetű zsiradékokét.

Olívaolaj (Olea europaea)

Tévhitek és igazságok 1. rész - Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

Honnan ered?

Az olajfát 4000 év óta termesztik, legfőképpen a mediterrán országokban, mint Spanyol-, Olasz-, Görögország, Portugália valamint Közel- keleten. Nemcsak a gyümölcséért, hanem az abból préselt olajért is.
Egy római tudós és történetíró így vélekedett az olajfáról:
,,A szőlőn kívül nincs még egy olyan növény, melynek olyan páratlanul értékes gyümölcse lenne, mint az olajfának.”

Tévhitek és igazságok 1. rész - Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

Kiváló:

  • E- és K-vitaminforrás
  • egyszeresen telítetlen zsírsavforrás (jó zsír)
  • antioxidáns polifenolokat, fitoszterolokat tartalmaz
  • az összes növényi olaj között az olíva a leggazdagabb egyszeresen telítetlen zsírsavakban
  • telített zsírsavakat mindössze 14%-ban tartalmaz

Miért egészséges?

Az International Journal of Vitamin Research című folyóiratban illetve a FASEB Journal-ban megjelent adatok, tanulmányok szerint az olívának szív- és érrendszer védő hatása van, kedvező zsír-összetétele valamint antioxidáns tartalma miatt.
  • antioxidánsok magas koncentrációja miatt a daganatok elleni megelőzésében, védelemben van szerepe
  • székrekedés kezelésére is használható enyhe hashajtó hatása végett
  • fülzsír lágyítására
  • kozmetikaiparban- haj és bőr hidratáltságára, borotválkozáskor

Fogalmak, amelyeket célszerű ismerni:

  • extra szűz/ extra virgin= az olaj az olajbogyók első préseléséből (hideg eljárású préselés) származik, vagyis nem melegítik fel, nagyon alacsony a savassága (1% alatti)
  • szűz/ virgin= érettebb olajbogyóból készül és magasabb a savassága
  • finomított/ refined= a szűz olívaolajat kémiailag kezelik, így semlegesítik erős ízét és a savasságát (alacsonyabb minőségű)
  • gyenge/ pure= második préselésből állítják elő, enyhébb ízű és sokkal világosabb színű

Tévhitek és igazságok 1. rész - Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

Tudtad, hogy a világ olajbogyó termésének 90 százalékából olívaolajat készítenek?!
Tudtad, hogy az extra szűz olívaolajat hevíteni nem javasolt (mert a kedvező zsírösszetételből, hevítés hatására kedvezőtlen lesz), hanem inkább ,,nyersen” salátákra javasolt fogyasztani?!
Tudtad, hogy a különböző helyekről származó olajoknak eltérő lehet az íze?!
Tévhitek és igazságok 1. rész - Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

Sertészsír / Disznózsír

Honnan ered?

A sertés vagy disznózsír a házisertés szalonnájából készült és hájából kiolvasztott zsír.  A 19. században valamint a Második Világháború idején hazánkban a leggyakrabban használt zsiradék volt, olcsóságának és könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően.

Tévhitek és igazságok 1. rész - Növényi- vs. állati eredetű zsiradék

Amiért kiváló:

  • sütésre kitűnően alkalmas mivel nagyon magas füstpontja, így nehezen ég el
  • kedvező állományjavító

Amiért ellenjavallt:

  • nagyrészt telített zsírsavakból áll- hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, illetve a koleszterinszintet (LDL) emeli
  • kevés benne a telítetlen zsírsav
  • nem megfelelő zsírsav összetétel
  • mellékterméke a tepertő, amely még mindig sok zsiradékot tartalmaz
Tévhitek és igazságok 1. rész - Növényi- vs. állati eredetű zsiradék
Tudtad, hogy az íze és aromája jelentősen eltérhet attól függően, hogy mit ettek az állatok életük során?!
A leírtak alapján a választás és a döntés jogát mindenkire rábízom. Egy biztos, nincsenek tiltólistás élelmiszerek, de az is biztos, hogy vannak, amelyek az egészségmegőrzését sokkal pozitívabb irányba terelik, mint például egy másik csoport. Mindenkinek a legjobb választást kívánom az egészségünk megőrzése érdekében!
(A képek forrása: pinterest.com, google.com)
Szép napot minden kedves Olvasónak!
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást