Szerző: Szerkesztő | Cimkék: | Hozzászólások:
0 | augusztus 6th, 2016
Tévhitek és igazságok 1. rész – Növényi- vs. állati eredetű zsiradék
A táplálkozás területén számos tévhittel találkozhatunk. Egyik percben még az egyik a szuper és minden probléma megoldója, a másik percben már annak az ellentéte. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor pontosan mi is az igazság. Ebben a bejegyzés sorozatban pontosan ezekkel a tévhitekkel fogunk foglalkozni, hiszen jó letisztázni a jelenlegi tanulmányok és eredmények szerint, hogy melyiket érdemes fogyasztani. A táplálkozástudomány, élelmiszeripar területén is folyamatos kutatások és fejlesztések zajlanak, így ezen a területen is egyre tájékozottabbak leszünk.
Akkor vágjunk is bele…
A sorozat első részében a növényi olaj (én most az olívaolajat választottam, mivel annak a fogyasztása a legelterjedtebb) vs. zsír kérdést (sertészsír) járjuk körbe. Frissen végzett dietetikusként és a téma aktualitásaként ez a kérdés és annak megoldása örök klasszis volt a tanulmányainkban (is). Így bátran kijelenthetem, hogy a növényi olajok fogyasztását sokkal jobban preferáltuk/preferáljuk, mint az állati eredetű zsiradékokét.
Olívaolaj (Olea europaea)
Honnan ered?
Az olajfát 4000 év óta termesztik, legfőképpen a mediterrán országokban, mint Spanyol-, Olasz-, Görögország, Portugália valamint Közel- keleten. Nemcsak a gyümölcséért, hanem az abból préselt olajért is.
Egy római tudós és történetíró így vélekedett az olajfáról:
,,A szőlőn kívül nincs még egy olyan növény, melynek olyan páratlanul értékes gyümölcse lenne, mint az olajfának.”
Kiváló:
-
E- és K-vitaminforrás
-
egyszeresen telítetlen zsírsavforrás (jó zsír)
-
antioxidáns polifenolokat, fitoszterolokat tartalmaz
-
az összes növényi olaj között az olíva a leggazdagabb egyszeresen telítetlen zsírsavakban
-
telített zsírsavakat mindössze 14%-ban tartalmaz
Miért egészséges?
Az International Journal of Vitamin Research című folyóiratban illetve a FASEB Journal-ban megjelent adatok, tanulmányok szerint az olívának szív- és érrendszer védő hatása van, kedvező zsír-összetétele valamint antioxidáns tartalma miatt.
-
antioxidánsok magas koncentrációja miatt a daganatok elleni megelőzésében, védelemben van szerepe
-
székrekedés kezelésére is használható enyhe hashajtó hatása végett
-
fülzsír lágyítására
-
kozmetikaiparban- haj és bőr hidratáltságára, borotválkozáskor
Fogalmak, amelyeket célszerű ismerni:
-
extra szűz/ extra virgin= az olaj az olajbogyók első préseléséből (hideg eljárású préselés) származik, vagyis nem melegítik fel, nagyon alacsony a savassága (1% alatti)
-
szűz/ virgin= érettebb olajbogyóból készül és magasabb a savassága
-
finomított/ refined= a szűz olívaolajat kémiailag kezelik, így semlegesítik erős ízét és a savasságát (alacsonyabb minőségű)
-
gyenge/ pure= második préselésből állítják elő, enyhébb ízű és sokkal világosabb színű
Tudtad, hogy a világ olajbogyó termésének 90 százalékából olívaolajat készítenek?!
Tudtad, hogy az extra szűz olívaolajat hevíteni nem javasolt (mert a kedvező zsírösszetételből, hevítés hatására kedvezőtlen lesz), hanem inkább ,,nyersen” salátákra javasolt fogyasztani?!
Tudtad, hogy a különböző helyekről származó olajoknak eltérő lehet az íze?!
Sertészsír / Disznózsír
Honnan ered?
A sertés vagy disznózsír a házisertés szalonnájából készült és hájából kiolvasztott zsír. A 19. században valamint a Második Világháború idején hazánkban a leggyakrabban használt zsiradék volt, olcsóságának és könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően.
Amiért kiváló:
-
sütésre kitűnően alkalmas mivel nagyon magas füstpontja, így nehezen ég el
-
kedvező állományjavító
Amiért ellenjavallt:
-
nagyrészt telített zsírsavakból áll- hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, illetve a koleszterinszintet (LDL) emeli
-
kevés benne a telítetlen zsírsav
-
nem megfelelő zsírsav összetétel
-
mellékterméke a tepertő, amely még mindig sok zsiradékot tartalmaz
Tudtad, hogy az íze és aromája jelentősen eltérhet attól függően, hogy mit ettek az állatok életük során?!
A leírtak alapján a választás és a döntés jogát mindenkire rábízom. Egy biztos, nincsenek tiltólistás élelmiszerek, de az is biztos, hogy vannak, amelyek az egészségmegőrzését sokkal pozitívabb irányba terelik, mint például egy másik csoport. Mindenkinek a legjobb választást kívánom az egészségünk megőrzése érdekében!
Szép napot minden kedves Olvasónak!
Szeretettel:
Noémi