A tél gyümölcsei- a narancs és a mandarin

A tél gyümölcsei- a narancs és a mandarin

Szerző: | Cimkék: , , , , , | Hozzászólások: 0 | december 7th, 2016

Narancs /Citrus sinensis/

Többféle változata van, ilyen a keserű narancs (Citrus aurantium), a bergamott narancs (citrus aurantium), a floridai narancs (Citrus reticulata) vagy éppen az édes narancs (Citrus sinensis).

A legismertebb és legnépszerűbb téli gyümölcsök közé tartozik hazánkban. A narancs valójában más citrusfélék hibridjeiből származik, név szerint a pomelo és mandarin keresztezéséből. A legelterjedtebb az édes narancs és a legtöbben ezt is fogyasztják. A híres angol narancslekvár, a marmalade alapanyaga a sevillai narancs. A bergamot pedig az Earl Grey tea jellegzetes zamatát adja.

Narancs /Citrus sinensis/

Származása

Az édes, illetve a Sevillai narancs is Délkelet-Ázsiából származik. Az arabok hozták be, akik nagy becsben tartották szépsége, illata, virága és levelei miatt. Az édes narancsot Vasco da Gama hozta 1500-ban Indiából Európába.

Jellemzői

Kitűnő C-, B1-vitamin és rostforrás. A-, B5-, B6- vitamin mellett kalcium, magnézium, kálium és folsav is megtalálható benne. Növényi hatóanyagokban is bővelkedik, mint például béta-kriptoxantin, lutein és a zeaxantin.

Miért egészséges?

  • a benne lévő C-vitamin a többi antioxidánssal együtt még hatásosabb védelmet biztosít
  • magas vitamintartalmú gyümölcs
  • magas ásványi anyag tartalmú gyümölcs
  • sok antioxidáns vegyületet tartalmaz
  • rostforrás

Narancs /Citrus sinensis/

Narancs (1db 141g) energia- és tápanyagtartalma

Kcal: 65

Fehérje: 0,1g

Zsír: 0,3g

Szénhidrát: 16,3g

Rost: 3,4g

Tudtad, hogy a frissen facsart narancslé tápanyagokban gazdagabb, mint az egyéb népszerű, friss gyümölcslevek (szőlő, alma, ananász)?!

Mandarin, tangerin /Citrus reticu

Származása

A mandarin fajtái nemesítés során jönnek létre. Édes ízűek és könnyen hámozható gyümölcsök. Kr. u. 500 körül került el Kínából Japánba. Legnépszerűbb változata a klementin, amely Clément Rodier francia emberről kapta a nevét, mert ő nemesítette ki Algériában 1902-ben.

Jellemzői

A, B1-, B6-, C- vitaminforrások. Jó a rosttartalma és emellett ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, folsav, magnézium és kálium. A mandarin egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy kiváló antioxidáns karotinoidokat tartalmaz. Ilyen az alfakarotin, a béta-karotin, a béta-kriptoxantin, lutein. Flavonoidok mennyisége sem elhanyagolható, ide értve a tangeretint és a nobiletint.

Mandarin, tangerin /Citrus reticu

Miért egészséges?

A Biochemical Pharmacology folyóirat 2010-ben megjelent tanulmánya alapján elhízott cukorbeteg kísérleti egerekben nagymértékben javította a mandarinban lévő flavonoid a vér glükózszintjének szabályozását. Ezenkívül azt is megállapították, hogy elősegítheti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek és a Parkinson-kór elleni védelmet.

Egy adag mandarin (195g) energia- és tápanyagtartalma

Kcal: 103

Fehérje: 1,6g

Zsír: 0,6g

Szénhidrát: 26g

Rost: 3,5g

Tudtad, hogy a klementin kisebb a narancsnál, kevésbé savas és bő levű édes gyümölcs?!

(Források: Tonia Reinhard – Étrend; Képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel:

Noémi

Írj Hozzászólást