A tél gyümölcsei- a narancs és a mandarin
Narancs /Citrus sinensis/
Többféle változata van, ilyen a keserű narancs (Citrus aurantium), a bergamott narancs (citrus aurantium), a floridai narancs (Citrus reticulata) vagy éppen az édes narancs (Citrus sinensis).
A legismertebb és legnépszerűbb téli gyümölcsök közé tartozik hazánkban. A narancs valójában más citrusfélék hibridjeiből származik, név szerint a pomelo és mandarin keresztezéséből. A legelterjedtebb az édes narancs és a legtöbben ezt is fogyasztják. A híres angol narancslekvár, a marmalade alapanyaga a sevillai narancs. A bergamot pedig az Earl Grey tea jellegzetes zamatát adja.
Származása
Az édes, illetve a Sevillai narancs is Délkelet-Ázsiából származik. Az arabok hozták be, akik nagy becsben tartották szépsége, illata, virága és levelei miatt. Az édes narancsot Vasco da Gama hozta 1500-ban Indiából Európába.
Jellemzői
Kitűnő C-, B1-vitamin és rostforrás. A-, B5-, B6- vitamin mellett kalcium, magnézium, kálium és folsav is megtalálható benne. Növényi hatóanyagokban is bővelkedik, mint például béta-kriptoxantin, lutein és a zeaxantin.
Miért egészséges?
-
a benne lévő C-vitamin a többi antioxidánssal együtt még hatásosabb védelmet biztosít
-
magas vitamintartalmú gyümölcs
-
magas ásványi anyag tartalmú gyümölcs
-
sok antioxidáns vegyületet tartalmaz
-
rostforrás
Narancs (1db 141g) energia- és tápanyagtartalma
Kcal: 65
Fehérje: 0,1g
Zsír: 0,3g
Szénhidrát: 16,3g
Rost: 3,4g
Tudtad, hogy a frissen facsart narancslé tápanyagokban gazdagabb, mint az egyéb népszerű, friss gyümölcslevek (szőlő, alma, ananász)?!
Mandarin, tangerin /Citrus reticu
Származása
A mandarin fajtái nemesítés során jönnek létre. Édes ízűek és könnyen hámozható gyümölcsök. Kr. u. 500 körül került el Kínából Japánba. Legnépszerűbb változata a klementin, amely Clément Rodier francia emberről kapta a nevét, mert ő nemesítette ki Algériában 1902-ben.
Jellemzői
A, B1-, B6-, C- vitaminforrások. Jó a rosttartalma és emellett ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, folsav, magnézium és kálium. A mandarin egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy kiváló antioxidáns karotinoidokat tartalmaz. Ilyen az alfakarotin, a béta-karotin, a béta-kriptoxantin, lutein. Flavonoidok mennyisége sem elhanyagolható, ide értve a tangeretint és a nobiletint.
Miért egészséges?
A Biochemical Pharmacology folyóirat 2010-ben megjelent tanulmánya alapján elhízott cukorbeteg kísérleti egerekben nagymértékben javította a mandarinban lévő flavonoid a vér glükózszintjének szabályozását. Ezenkívül azt is megállapították, hogy elősegítheti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek és a Parkinson-kór elleni védelmet.
Egy adag mandarin (195g) energia- és tápanyagtartalma
Kcal: 103
Fehérje: 1,6g
Zsír: 0,6g
Szénhidrát: 26g
Rost: 3,5g
Tudtad, hogy a klementin kisebb a narancsnál, kevésbé savas és bő levű édes gyümölcs?!
(Források: Tonia Reinhard – Étrend; Képek forrása: Google, Pinterest)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel:
Noémi