A szénhidrátok

A szénhidrátok szerepe a táplálkozásunkban

Szerző: | Cimkék: , , , , , , , , , , | Hozzászólások: 0 | február 15th, 2017

A szénhidrátok

A szénhidrátok (Ch) vagy más néven szacharidok szerves vegyületek. Régen a szén hidrátjainak gondolták őket. A szervezetnek elengedhetetlen és legkönnyebben mozgósítható energiaforrásai. A bevitt energia kb. 50-70%-a a szénhidrátokból származik. Három csoportját különböztetjük meg a monoszacharidokat, a diszacharidokat és a poliszacharidokat.

Az optimális energiaszükségletünk 55-58%-át teszik ki a szénhidrátok, amelyeknek elsősorban összetett szénhidrátoknak kell lenniük.

1. Egyszerű cukrok= Monoszacharidok

  • Szőlőcukor (glükóz)

Az édes gyümölcsökből közvetlenül bevisszük a szervezetbe, nagyobb mennyiségben pedig a szénhidrátok lebontásából keletkezik. A szőlőcukor a vér állandó alkotó része, így magasabb szénhidrát fogyasztás esetén a vércukorszint megemelkedik.

  • Gyümölcscukor (fruktóz)

Legnagyobb mennyiségben a nevéből is adódóan a gyümölcsökben, illetve a mézben található. Hasznosulása nem igényel inzulint, ezért cukorbetegeknek szánt készítményekben is használják.

A szénhidrátok

  • Galaktóz            

A galaktóz fehérjéhez kapcsolódva épül be a porcba, a kötőszövetbe és szerepe van az idegrendszer felépítésében is.

2. Kettős cukrok= Diszacharidok

Ide tartozik a répacukor vagy a nádcukor, a szacharóz. A napi cukorszükséglet az összenergia igény 10%-a. (Ez mondjuk 2800 kcal esetén 70g). Hazánkban a túlzott cukorfogyasztás a jellemző. Eléri a napi 100g-ot, aminek jelentős része rejtett formában kerül be a szervezetbe.

Az árpa csírázásakor keletkezik a malátacukor (maltóz) két darab glükóz molekulából.

A glükózból és a galaktózból áll a tejcukor vagy idegen nevén laktóz.

3. Összetett szénhidrátok= Poliszacharidok

Az összetett szénhidrátok legfontosabb képviselői közé tartoznak a keményítő, a glikogén, a nem emészthető összetett szénhidrátok és az úgynevezett diétás rostok.

  • Keményítő

Táplálékainkkal legnagyobb mennyiségben keményítőt veszünk fel a gabonafélék magvaiból illetve a burgonyából és az abból készült ételekből. Két komponense az amilóz és az amilopektin.

A szénhidrátok

  • Glikogén

A májban és a vázizomzatban megtalálható tartaléktápanyag, amelyet állati keményítőnek is neveznek. Lebontása és felépítése folyamatos a szervezetben.

  • Élelmi rostok vagy diétás rostok

A diétás rostok bevitele nagyon fontos és a mai kor táplálkozásában többnyire az ajánlott bevitel alatt szokott maradni. Egészséges felnőtt esetében a napi 30-35g javasolt. A rostok megtalálhatóak a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben, illetve a főzelékfélékben. A rostbevitel fontossága mellett a rendszeres mennyiségű folyadék bevitelére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

(Forrás: Rigó János: Dietetika, a képek forrása: Google)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást