Superfood 3. rész – A Quinoa (Chenopodium quinoa)

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 2 | augusztus 2nd, 2016

Superfood – legújabb és legmodernebb ételek

A modern ételek tekintetében ez a fura nevű magocska igencsak előkelő helyet foglal el. A quinoa (ejtsd: kinoa) fantasztikus álgabona, a szuper táplálékokkal főző konyhák egyik nagy kedvence és kvázi az álgabonák királya is egyben.

Superfood 3. rész – A Quinoa (Chenopodium quinoa)

Honnan ered?

Ősi kultúrnövény, amely Dél- Amerikából származik. Az inkák aranyának is nevezik ,,chisaya mama” avagy a gabonák anyja. Nem a fűfélék családjába tartozik, így nem is igazi gabona. A Chenopodium növénycsalád tagja. Sárga, vörös és fekete színűek is lehetnek apró magvai, amelyek 1-3mm nagyságúak és főzés közben ennek a négyszeresére duzzadnak meg.

Miért is superfood a gabonák királya?

  • magas vitamintartalmú (B1, B2, B6, E-vitamin és folsav)
  • ásványi anyag tartalma kiemelkedő (magán, foszfor, kálium, szelén, magnézium, vas és cink)
  • antioxidáns polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz
  • magas fehérjetartalmú
  • kiváló rosttartalom
Superfood 3. rész – A Quinoa (Chenopodium quinoa)
Tudtad, hogy minél sötétebb a quinoa annál magasabb az antioxidáns tartalma?!
Így kedvezőbbek az élettani hatásai!
Tudtad, hogy egy csésze főtt quinoában 8g fehérje található, ami 25%-al több mint egy tojásban?!
Gluténmentes (így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják!), könnyen emészthető és magas fehérjetartalmú, emellett az esszenciális aminosavakban bővelkedik, amely a szervezetünkben nem termelődik, ezért táplálkozással kell bevinnünk.

Mire is jó a quinoa?

A Plant Foods for Human Nutrition tanulmányai szerint olyan nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat és antioxidánsokat, amelyek felveszik a küzdelmet a betegségek ellen.

Hol kapható és hogyan is kell használni?

A hipermarketek polcain, illetve drogériákban, gyógynövény és diétás üzletekben is megtalálható.
A friss szemeket vízbe kell áztatni a felhasználás előtt, mert szaponint tartalmaz, amelytől kesernyés ízű. Az előrecsomagolt változatoknál ez nem szükséges, mivel ezt a szaponin réteget már eltávolították, viszont az átmosás itt is szükséges. Kétszeres mennyiségű vízben kell párolni körülbelül 15 percig és már fogyasztható is.
Ideális köretnek, salátának, reggelinek, töltelékeknek.

Egy csésze quinoa tápanyagtartalma (főtt):

Kcal: 222
Fehérje: 8,1g
Zsír: 3,6g
Szénhidrát: 39,4g
Rost: 5,2g
Superfood 3. rész – A Quinoa (Chenopodium quinoa)
Amikor csak tehetjük frissítsük fel köreteinket és illesszük be ezt az igazán sokoldalú, kellemes, enyhén dió ízű gabona alternatívát!
Ajánlom az egészséges életmódra törekvő kedves Olvasóimnak, fogyni vágyóknak, lisztérzékenyek számára, sportolóknak, kismamáknak, igazi háziasszonyoknak, vagyis egyszóval Mindenkinek! 🙂
Superfood 3. rész – A Quinoa (Chenopodium quinoa)
(Címlapkép forrása; További képek forrása: pinterest.com)
Kellemes napot!
Szeretettel:
Noémi

Hozzászólások

2 thoughts on “Superfood 3. rész – A Quinoa (Chenopodium quinoa)

  1. Szigecsánné Kovácsevics Éva

    Mindenképpen ki fogom próbálni! Csak azt nem tudom,ha álgabona, miért értékesebb az igazinál?

    Válasz

    • Fogl Noémi

      Kedves Éva!
      Az ,,igazi” gabonafélék ugyanolyan értékesek, mint az álgabonák, viszont utóbbiakat kedvező tápanyagösszetételük mellett a gluténérzékenységben (lisztérzékenységben) szenvedők is bátran fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént. A fogynivágyóknál is igen közkedvelt, mert kisebb a szénhidráttartalma, mint például egy fehér rizsnek!
      Szép napot kívánok Neked!
      Fogl Noémi

      Válasz

Írj Hozzászólást