Recept: Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
Hozzávalók (4 személyre):
-
1 kg sütőtök
-
olívaolaj
-
ízlés szerint só, bors, reszelt szerecsendió
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 dl habtejszín
-
tetszőleges mennyiségű tökmag vagy aprított snidling
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A vágási felületet megspricceljük egy kevés olajjal, és meghintjük sóval és borssal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tököt.
Egy nagyobb lábasban felhevítünk egy kevés olívaolajat. Rátesszük a meghámozott, finomra aprított vörös- és fokhagymát, majd üvegesre pároljuk rajta. Rádobjuk a sült tököt, összeforgatjuk, és felöntjük bő vízzel (vagy zöldség alaplével). Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd összeforraljuk.
A habtejszínt kikeverjük egy kevés levessel, és hozzácsorgatjuk a lábas tartalmához. Egyet forralunk rajta, majd az egészet botmixerrel krémesre törjük. A száraz serpenyőben megpirított tökmaggal vagy aprított snidlinggel tálaljuk.
Sok szeretettel,
Noémi