Nemzetek konyhája 6. rész – Görög konyha

Nemzetek konyhája 6. rész – Görög konyha

Szerző: | Cimkék: , , , , , , | Hozzászólások: 0 | január 26th, 2017

,,A görög konyha a török és az olasz konyhaművészet furcsa keveréke”

Túlzás lenne azt állítani, hogy Görögország az ínyencek hazája. Az ország ételeinek és hagyományainak, népeinek megismerésére alkalmasak az úgynevezett tavernák. Ezek hazai csárdára, régi fogadókra emlékeztető kis vendégváró helységek. A kávézók, vagyis a kafenionok közönségét, vendégeit zömében a helyi lakos férfiak adják, hiszen itt zajlik a közélet. Itt többnyire a török kávén kívül csak uzo= ánizspálinka, sör és üdítő, valamint néhány előétel kapható.

Nemzetek konyhája 6. rész – Görög konyha

A levesek tekintetében a görög konyha egyáltalán nem gazdag és nem mondható változatosnak sem. A legjellemzőbbek a könnyű citromos levesek. A főételeket a húsok, mint a birka, illetve a bárány és halak alkotják. Emellett csirkét, tyúkot is fogyasztanak. Görögországban nagy szerepet kapnak a saláták. Szinte minden salátának az alapja a vöröshagyma és valamilyen sajt. Legismertebb sajt a feta, amely egy sós juhsajt. A feta minőségében különbségek lehetnek. Egy olcsóbb feta inkább csípős, savanykás és kissé avas ízű. Míg a legdrágább feta ízes, zamatos, omlós állagú.

Nemzetek konyhája 6. rész – Görög konyha

A görögök konyhájából és asztaláról nem hiányozhat a jó bor sem. Mind a fehér mind pedig a vörös borokat kedvelik. Sajátos görög szokásnak számít, hogy a borokat fenyőgyantával ízesítik, mivel régen a borokat fenyőhordókban tartották és megkedvelték ezt a jellegzetes zamatot. Híres aperitif az ánizspálinka, vagyis az uzo.

Nemzetek konyhája 6. rész – Görög konyha

(Források: Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan? Ételkészítési technológia és kolloidika)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást