Italok

Néhány meglepő érdekesség a különböző ital fajtákról

Szerző: | Cimkék: , , , , , , , , , , | Hozzászólások: 0 | március 20th, 2017

Italok

Az ember napi átlagos vízszükséglete 2,5- 3 liter. A szomjúság legjobban ivóvízzel oldható, ezért a különböző üdítő italok fogyasztására táplálkozás élettani szempontból nem lenne szükség. Mégis egyesek kedvezően befolyásolják az emésztést, mások élénkítő vagy frissítő hatásúak.

Alkoholtartalmú italok

Főbb csoportjaik sörök 2-6%, borok 10-18%, pálinkák 38-70%, likőrök 18-40% alkoholtartalommal.

Italok

Alkoholmentes italok

Etil-alkoholt nem tartalmazó, magas élvezeti értékű, üdítő, frissítő hatású készítmények.

Gyümölcslevek

Friss, romlatlan gyümölcsből kevés cukor vagy mesterséges édesítőszer hozzáadásával, hőkezeléssel vagy tartósítással, vagy a kettő kombinációjával készített üdítőitalok. Hazai és déligyümölcsökből is előállítanak leveket. Gyártástechnológia szempontjából megkülönböztetünk szűrt és rostos leveket. A felhasznált gyümölcshányad alapján pedig gyümölcsmustot, gyümölcsnektárt és gyümölcsitalt.

Italok

Szörpök

Magas cukortartalmú, szirupos sűrűségű készítmények.

Szénsavas üdítőitalok

Széndioxiddal dúsított, hígítás nélkül fogyasztható termékek. Készítésükhöz felhasználnak ivóvíz minőségű vizet, természetes eredetű ízesítőket, édesítőanyagokat és étkezési savakat (citromsav, borkősav).

Ásványvizek és gyógyvizek

A szokásos ivóvizekről lényegesen eltérnek, geológiai eredetűek és fokozottan üdítőek.

Ásványvizek és gyógyvizek

Ásványvíz= olyan természetben előforduló víz, amely literenként legalább 1000mg oldott sót tartalmaz, vagy valamely oldott anyaga, illetve biológiailag aktív anyaga elér vagy meghalad egy bizonyos előírt határértéket. Ásványvíznek tekintik azokat a vizeket is, amelyeknek évi középhőmérséklete forrásvíz esetén 20 fok, fúrt kút vize esetén 25 fok.

Gyógyvíz= olyan ásványvíz, amelynek gyógyhatása van. A gyógyhatású ásványvíz nem használható mindennapos, rendszeres fogyasztásra.

Koffeintartalmú élvezeti szerek

A koffein tartalmú szereknek közös jellemzője, hogy koffeint tartalmazó növényi részekből állítják elő, mint például a kávé terméséből, a teacserje leveléből, a kóladióból. A koffein serkenti a szívműködést, az anyagcserjét és a légzést, emellett javítja az agy vérellátását és csökkenti a fáradságot, fokozza a munkateljesítményt.

Italok

Kávé: a kávécserje termésének feldolgozott magja, amelyet pörkölés után használnak fel a kávéital készítésére. A kávé koffeintartalma fajtától függően 0,8-4%.

Tea: az örökzöld teacserje leveleiből készül. A feldolgozási módtól függően megkülönböztetünk fekete vagy erjesztett, zöld vagy nem erjesztett és sárga vagy félig erjesztett teát. Számos változatban kaphatóak. Készülhetnek szárított gyümölcsből aroma hozzáadásával vagy anélkül.

Italok

(Forrás: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve, a képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást