Minden, amit tudni kell a kismamák táplálkozásáról
A kismamák táplálkozási szokásai
A helyes, kiegyensúlyozott, megfelelő táplálkozás a terhesség alatt is elengedhetetlen a kispocaklakó és a kismama egészsége érdekében. A várandósság alatt a kismamák számos változást észlelhetnek magukon. Ilyen lehet például a puffadás, székrekedés, hajhullás, fogak gyorsabb romlása vagy éppen a köröm töredezése. A legtöbbjük megfelelő vitamin- és ásványi anyag-, rost bevitellel ,,orvosolható”. A helytelen táplálkozás a magzatra is rossz hatással van. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy azok az újszülöttek, akik méhen belül táplálkozási zavart szenvedtek, alacsonyabb testtömeggel születtek.
Téves nézetnek számít, hogy a várandós kismamának kettő helyett kell enni. A súlygyarapodása a terhesség alatt nem egyenletes, az első 10 hétben körülbelül 115g/hét, míg a következő 30 hétben 300g/hét. Ez részben az anya szervezetének változásai és részben a magzat növekedése miatt. Az energiaszükséglet növekedése csupán 15%-kal emelkedik, ami körülbelül 200 kcal felel meg. A fehérjebevitel kifejezetten fontos, ezért a kismamának nagy hangsúlyt kell fektetnie, hogy jó minőségű, komplett fehérjét fogyasszon sovány húsból, sovány tejtermékekből
A várandós kismama étrendjének összeállításának főbb szempontjai:
-
változatos étrend
-
napi 4-5x- i étkezés
-
a reggeli és az uzsonna tartalmazzon tejterméket
-
naponta szerepeljen az étrendben friss zöldség és gyümölcs
-
húsok közül részesítse előnyben a zsírszegény fajtákat
-
ételkészítéshez használjunk növényi zsiradékot
-
teljes kiőrlésű gabonafélék előnyben részesítése
-
édesség minél ritkábban kerüljön az asztalra
-
minimális sózás
-
minimális cukrozás
-
rendszeres folyadékfogyasztás
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi