Minden, amit tudni kell a C-vitaminról
C-vitamin (aszkorbinsav) érdekességek
A vízben oldódó vitaminok családjába tartozik és az egyetlen olyan vitamin, amelyet magyar tudós, Szentgyörgyi Albert talált fel, amelyért Nobel-díjat kapott. Egy érdekes vitaminról van szó, hiszen az emberen illetve a tengeri malacon kívül minden más faj előtudja állítani. Oxigén, fény és hő hatására könnyen bomlik. Az emberi szervezet képtelen szintetizálni, vagyis az aszkorbinsav az ember számára esszenciális. A C-vitamin felszívódása már a szájban elkezdődik, de döntően a vékonybélben zajlik. A C-vitamin erős antioxidáns vitamin, képes oxigénforrásként működni hidroxilálási folyamatokban. A citokróm P 450 enzimrendszer révén a máj méregtelenítési folyamatiban is részt vesz, illetve nagy szerepe van az immunrendszer szabályos működésében.
C-vitamin szükséglet:
-
felnőttek napi 100mg
-
terhes és szoptatós nők 100-150mg
-
idősek 100-150mg
Jelentős C-vitamin források:
-
csipkebogyó
-
zöldpaprika
-
zöldségfélék
-
burgonya
-
citrusfélék
-
gyümölcsök
Tárolás és feldolgozás során a C-vitamin csökken és körülbelül 75%-a hasznosul. Bizonyos állapotokban, mint stressz, környezeti hatások, betegségek például lázas állapot, dohányzás és fogamzásgátló szedése emelheti a szükségletet.
A C-vitamin hiánya skorbutot okoz. Tünetei között előfordulnak az izomfájdalmak, sárgásfehér bőr, bevérzések és fogínyvérzés.
A C-hypervitaminózis lehetősége felmerül, de biztos adatok nincsenek róla. Azt viszont megfigyelések bizonyítják, hogy tartósan napi 1000mg feletti bevitel káros hatásokat idézhet elő.
(Források: Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, HaziPatika.com)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel:
Noémi