
Minden, amit tudni érdemes a csicseriborsóról
A csicseriborsó
A csicseriborsónak számos elnevezése van, mint például a bagolyborsó, a csicsibab, a garbanzo vagy bengáli gram. Ez a Közel-Keletről származó hüvelyes többféle ételnek az alapanyaga, mint a humusz, a falafel és a channa. Vadnövényből alakult ki (Cicer reticulatum), amelyet Kr.e több mint 5000 évvel kezdtek el termeszteni. Indiába Kr. e 2000 körül juthatott el és mára az egyik legfontosabb hüvelyessé vált. A legrégebben ismert növények egyike és régóta fogyasztják is. Fogyasztása nagy szerepet kap a fejlődő országokban. Éretlen magjait főzelékként, levesnek, az érett magokat pedig salátának, pürének használják fel. Az emészthetősége és biológiai értéke jobb, mint a babé vagy a lencséé.
Vitamin- és ásványi anyag tartalma
Vizsgálatok kimutatták, hogy a vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsokat is tartalmaz. Kiváló B1-, B6-vitaminforrás, fehérjék, folsav, rost, mangán, magnézium, vas, réz, kálium és cinkforrás. Ezenkívül megtalálhatóak benne a B5-, K-vitamin és a kalcium.
Miért egészséges?
Az Experimental and Toxicologic Pathology szerint a csicseriborsó rost anyagai védik a májat a rákkeltő N-nitróz-dietil-amintól. Ez a védelmi hatás elsősorban az antioxidánsoknak köszönhető.
Egy adag főtt csicseriborsó energia- és tápanyagtartalma (164g)
Kalória: 264
Fehérje: 14,5g
Zsír: 4,3g
Szénhidrát: 45g
Rost: 12,5g
Hummus Recept
Hozzávalók:
-
400g csicseriborsó
-
egy ek olívaolaj
-
fokhagyma
-
friss citromlé
-
ízlés szerint só
Elkészítés:
Pürésítsük össze a főtt csicseriborsót, majd a többi összetevővel ízesítsük.
Jó étvágyat hozzá!
(Forrássok: Tonia Reinhard: Étrend, Google)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi