Minden, amit tudni érdemes az ananászról
Az ananász eredete
Az ananászról (Ananas comosus) legtöbbször a Hawai-szigetek jutnak eszünkbe, pedig ott csak 1813 óta őshonos. Valójában Paraguayból és Brazíliából származó trópusi gyümölcs. Az ott élő bennszülöttek révén terjedt el Dél-Amerikában. A spanyol hódítok hozták be Európába, ahol a festészet és a szobrászat egyik jelképévé vált.
Jellemzői
Az ananász egyik erőssége a C-vitamin tartalmában rejlik, mivel egy adag biztosítja a napi C-vitamin bevitel 131%-át. Vitaminok közül még jellemző rá a B1- és a B6-vitamin. Kitűnő mangán, folsav, magnézium, kálium és rézforrás. Antioxidáns flavonoidokat is tartalmaz, amelyek a krónikus betegségek elleni küzdelemben igen hasznosak.
Miért egészséges?
Egy 2009-ben megjelent cikk alapján /Food and Chemical Toxicology/ az ananász antioxidáns vegyületeit elemezték. Antioxidáns hatása több gyümölcsnél magasabbnak bizonyult.
Egy adag friss ananász energia- és tápanyagtartalma
Kalória: 82 kcal
Fehérje: 0,1g
Zsír: 0,2g
Szénhidrát: 21,7g
Rost: 2,3g
Tudtad, hogy Kolumbusz jellemzése az ananászról ez volt: ,, fenyőtoboz alakú, de kétszer akkora; kiváló gyümölcs, és késsel vágható, mint a kerekrépa és fogyaszthatónak tűnik.”?!
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi