Minden, amit tudni érdemes a csecsemőtáplálásról
A csecsemőtáplálás
A csecsemők elsődleges tápláléka az anyatej, amely tökéletesen megfelel az újszülöttnek, hiszen a számára a legideálisabb tápanyag- összetételű, folyadéktartalmú, védőfaktortartalmú és higiénés táplálék. Szakemberek ajánlása alapján a szoptatást 4-6 hónapos korban kövesse csak az elválasztás, de így is az esti, illetve a reggeli órákban érdemes megtartani. Az elválasztásnak egyik alapszabálya, hogy mindig fokozatosan kell történnie, sosem hirtelen. Ilyenkor a csecsemőnek teljesen egészségesnek kell lennie és nem javasolt túl hideg vagy kánikula idején sem. Kezdetben egy-két kanál egyféle gyümölcs- vagy zöldség présnedvvel (őszibarack, alma, sárgarépa) kínáljuk a csecsemőt, majd fokozatosan áttérni. Nagyon fontos, az alábbi táplálékok kerülése: olajos magvak, aprómagvas gyümölcsök (málna, szeder, eper)
A kisbaba első főzeléke Magyarországon általában burgonya, amelyet anyatejjel kapnak. Ha az ízét már megszokta, akkor ezt lehet kombinálni más zöldségfélékkel. Ilyenkor nagyon fontos figyelni a baba jelzéseit és pár napot mindig várni, hogy hogyan reagál rá a szervezete. 8 hónapos kortól már kóstolhat karalábét, karfiolt, brokkolit, spárgát és saját anyaggal vagy burgonyával való sűrítést kell alkalmazni. Ne használjunk sót és cukrot, hogy a babát a természetes ízekhez szoktassuk. Ízesíteni friss fűszernövényekkel ajánlott. A főzelékek hozzászoktatása után jöhetnek bele a húsok, mint csirke, borjú, sertés vagy máj. A sajt és a túró csak 8 hónapos, a tojássárgája csak 9 hónapos kor után javasolt. A tojásfehérje nehezen emészthető, könnyen allergizál ezért 1 éves kor alatt nem ajánlott.
Javaslatok:
-
főzelékekbe deciliterenként 1 kávéskanál növényi olajat érdemes belekeverni
-
6 hónapos kor felett a gyermek kapjon glutént tartalmazó cereáliát
-
az első pár fogak megjelenésével kisebb, puha darabkát lehet a főzelékben hagyni
-
az energiaszükségletek igen tághatárok között mozoghatnak (900-1800 kcal)
-
Fehérje: 7-15%, Zsír: 35%, Szénhidrát: 50-55%
Egyéves kor elmúltával az adható élelmiszerek skálája fokozatosan bővül. Beilleszthetőek a savanyított tejtermékek, méz, hal, tojásfehérje. A túl zsíros, fűszeres, csípős, nehezen emészthető, füstölt, magyaros ételek adása viszont szigorúan tilos! A veszélyesebb ételekre is figyelmet kell fordítani ilyen a mogyoró, dió, szőlő, uborka, cseresznye, meggy.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi