Minden, amit a sztívia édesítőről tudni érdemes

Minden, amit a sztívia édesítőről tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | június 2nd, 2017

A sztívia

Közép- és Dél-Amerikában őshonos természetes édesítőszer. Az ott élő indiánok több mint 200 éve használják az édesítésnek ezt az alternatíváját. Az emberi szervezetre nézve több pozitív hatása is van a sztíviának. Elsősorban édesítésre használják, hiszen a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál. Kalória és szénhidrát tartalma nagyon alacsony, így alakbarát édesítőnek számít. Fogyókúrázok és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Leveleiben az édes ízt okozó glikozidok mellett megtalálható a vas, a foszfor, a kalcium, a cink valamint az A-, illetve a C-vitamin is.

Minden, amit a sztívia édesítőről tudni érdemes

A növényből por, tabletta, oldat és kivonat is készül. Itthon jázminpakócaként is ismerik. Főzéshez és sütéshez is kiválóan alkalmas, mert nem hőérzékeny. A sztívia sokkal édesebb a cukornál, így kisebb mennyiséget kell belőle használni, ha a fehér cukrot szeretnénk vele helyettesíteni. Egy evőkanál kristálycukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg.

Előnyei:

  • kisebb kalóriatartalmú, mint a fehér cukor
  • kevesebbet kell belőle használni, mivel édesebb, mint a fehér cukor
  • természetes eredetű
  • cukorbetegek is fogyaszthatják
  • fogyókúrázók is fogyaszthatják
  • nagyon jó sütéshez és főzéshez is

Forrás: MDOSZ, Média Monitoring, 2017/18-19

Mentés

Írj Hozzászólást