Minden, amit a sztívia édesítőről tudni érdemes
A sztívia
Közép- és Dél-Amerikában őshonos természetes édesítőszer. Az ott élő indiánok több mint 200 éve használják az édesítésnek ezt az alternatíváját. Az emberi szervezetre nézve több pozitív hatása is van a sztíviának. Elsősorban édesítésre használják, hiszen a leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor is édesebb lehet a cukornál. Kalória és szénhidrát tartalma nagyon alacsony, így alakbarát édesítőnek számít. Fogyókúrázok és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Leveleiben az édes ízt okozó glikozidok mellett megtalálható a vas, a foszfor, a kalcium, a cink valamint az A-, illetve a C-vitamin is.
A növényből por, tabletta, oldat és kivonat is készül. Itthon jázminpakócaként is ismerik. Főzéshez és sütéshez is kiválóan alkalmas, mert nem hőérzékeny. A sztívia sokkal édesebb a cukornál, így kisebb mennyiséget kell belőle használni, ha a fehér cukrot szeretnénk vele helyettesíteni. Egy evőkanál kristálycukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg.
Előnyei:
-
kisebb kalóriatartalmú, mint a fehér cukor
-
kevesebbet kell belőle használni, mivel édesebb, mint a fehér cukor
-
természetes eredetű
-
cukorbetegek is fogyaszthatják
-
fogyókúrázók is fogyaszthatják
-
nagyon jó sütéshez és főzéshez is
Forrás: MDOSZ, Média Monitoring, 2017/18-19