A szója (Glycine max)

Minden, amit a szójáról tudni kell

Szerző: | Cimkék: , , , , | Hozzászólások: 0 | március 20th, 2017

A szója (Glycine max)

A világ egyik legfontosabb hüvelyese. Kínában őshonos a szójabab és az USA-ba 1915-ben került. A számtalan szója alapú termék közül kiemelkedik a tofu és a tempeh.

tofu= egy kínai eredetű élelmiszer, amely szójatej megaltatásával és a visszamaradt ,,túró” összenyomásával készítenek. Vagyis a szójababból nyert szójatejet kicsapatják és aludttejet képeznek.

tempeh= erjesztett szójababból készült szójasajt

A szója (Glycine max)

Vitamin- és ásványianyag tartalma

B1-, B2-, K-, folsav, rost, fehérje, mangán, magnézium, réz, cink, vas, szelén, kalcium mind- mind megtalálható benne. Ezenkívül C-vitamin, B3-vitamin és B5- vitamin valamint bioaktív vegyületek.

Miért egészséges?

Több kutatás felhívja a figyelmünket a szója preventív szerepére a szív és érrendszeri betegségekben, rák és csontritkulás esetén.

Egy adag főtt szója energia- és tápanyagtartalma (180g)

Kalória: 254 kcal

Fehérje: 22,2g

Zsír: 11,5g

Szénhidrát: 20g

Rost: 7,6g

A szója (Glycine max)

Tudad, hogy a szójabab Közel-Keleten edamame néven ismert?!

(Forrás: Tonia Renhard: Étrend)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza z oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást