
Minden, amit a szójáról tudni kell
A szója (Glycine max)
A világ egyik legfontosabb hüvelyese. Kínában őshonos a szójabab és az USA-ba 1915-ben került. A számtalan szója alapú termék közül kiemelkedik a tofu és a tempeh.
tofu= egy kínai eredetű élelmiszer, amely szójatej megaltatásával és a visszamaradt ,,túró” összenyomásával készítenek. Vagyis a szójababból nyert szójatejet kicsapatják és aludttejet képeznek.
tempeh= erjesztett szójababból készült szójasajt
Vitamin- és ásványianyag tartalma
B1-, B2-, K-, folsav, rost, fehérje, mangán, magnézium, réz, cink, vas, szelén, kalcium mind- mind megtalálható benne. Ezenkívül C-vitamin, B3-vitamin és B5- vitamin valamint bioaktív vegyületek.
Miért egészséges?
Több kutatás felhívja a figyelmünket a szója preventív szerepére a szív és érrendszeri betegségekben, rák és csontritkulás esetén.
Egy adag főtt szója energia- és tápanyagtartalma (180g)
Kalória: 254 kcal
Fehérje: 22,2g
Zsír: 11,5g
Szénhidrát: 20g
Rost: 7,6g
Tudad, hogy a szójabab Közel-Keleten edamame néven ismert?!
(Forrás: Tonia Renhard: Étrend)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza z oldalra!
Szeretettel,
Noémi