A brokkoli

Minden, amit a brokkoliról tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: , , , , , | Hozzászólások: 0 | február 22nd, 2017

A brokkoli eredete

A latin bracchium szóból származik, amely annyit jelent ág vagy kar. Azért kaphatta ezt a nevet, mert a zöldség nagyon hasonlít egy fához. Olaszországból származik.  A színe a világos zöldtől a sötétig terjedhet, de találhatunk közte lilás színűt is. A brokkolini a brokkoli és a leveles kel kereszteződéséből származik. A szára inkább a spárgához hasonló, a bimbói sokkal kisebbek, mint a brokkolié.

Miért egészséges?

Egy adag brokkoli a napi C-vitamin és a K-vitamin szükséglet kétszeresét fedezi. Az A-vitaminból pedig a felét tartalmazza. Ásványi anyagokban is bővelkedik, mint például folsav, mangán, kálium és magnézium. Számos növényi hatóanyag is előfordul benne, gazdag a kvercentinben és a szulforafánban. A Journal of the National Cancer Institute egyik vizsgálatában megállapította, hogy a brokkolifogyasztás hatással van a szív és érrendszeri betegségek elleni védelemben.

A brokkoli

Egy adag főtt brokkoli kalória- és tápanyagtartalma

Kalória: 55 kcal

Fehérje: 3,7g

Zsír: 0,6g

Szénhidrát: 11,2g

Rost: 5,1g

Tudtad, hogy a mélyhűtött brokkoli egységnyi tömegében a béta- karotin tartalom 35%-kal magasabb?!

Tudtad, hogy a gőzölés nem igazán jó megoldás a keresztes virágúak esetében, mert a kénszagú vegyületek nem távoznak el?!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Mentés

Írj Hozzászólást