Minden, amit a brokkoliról tudni érdemes
A brokkoli eredete
A latin bracchium szóból származik, amely annyit jelent ág vagy kar. Azért kaphatta ezt a nevet, mert a zöldség nagyon hasonlít egy fához. Olaszországból származik. A színe a világos zöldtől a sötétig terjedhet, de találhatunk közte lilás színűt is. A brokkolini a brokkoli és a leveles kel kereszteződéséből származik. A szára inkább a spárgához hasonló, a bimbói sokkal kisebbek, mint a brokkolié.
Miért egészséges?
Egy adag brokkoli a napi C-vitamin és a K-vitamin szükséglet kétszeresét fedezi. Az A-vitaminból pedig a felét tartalmazza. Ásványi anyagokban is bővelkedik, mint például folsav, mangán, kálium és magnézium. Számos növényi hatóanyag is előfordul benne, gazdag a kvercentinben és a szulforafánban. A Journal of the National Cancer Institute egyik vizsgálatában megállapította, hogy a brokkolifogyasztás hatással van a szív és érrendszeri betegségek elleni védelemben.
Egy adag főtt brokkoli kalória- és tápanyagtartalma
Kalória: 55 kcal
Fehérje: 3,7g
Zsír: 0,6g
Szénhidrát: 11,2g
Rost: 5,1g
Tudtad, hogy a mélyhűtött brokkoli egységnyi tömegében a béta- karotin tartalom 35%-kal magasabb?!
Tudtad, hogy a gőzölés nem igazán jó megoldás a keresztes virágúak esetében, mert a kénszagú vegyületek nem távoznak el?!
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi