A mediterrán étrend

Minden, amit a mediterrán étrendről tudni kell

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | január 10th, 2017

A mediterrán étrend 8 alapelve

  • Növényi eredetű élelmi anyagok bőséges fogyasztása
  • Friss gyümölcs napi rendszerességgel
  • Nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabona fogyasztása
  • Húsok aránya kis mennyiségben
  • Olívaolaj a legfőbb zsiradék, előszeretettel használja a hidegen sajtolt növényi olajokat
  • Rendszeres halfogyasztás
  • Tej, tejtermék és tojás mérsékelt fogyasztása
  • Napi 1-2 pohár jó minőségű vörösbor

A mediterrán étrend

Az étrend elsősorban a mediterrán országokban elterjedt, de egyre inkább alkalmazzák más országokban is. A betegégek megelőzésében nagy szerepe van az étrendnek. A zsírsav összetétele sokkal jobb, mint más étrendeknek, vagy akár a tradicionális magyar gasztronómiának. Desszertként elsősorban dióféléket, magvakat és mézet fogyasztanak, használnak és nem habos-babos- krémes- cukrozott süteményeket. Mivel mérsékelt a húsfogyasztás, ezért kisebb mennyiségben kerül a szervezetükbe koleszterin és telített zsírsav. A transzzsírsav nem jellemző, mert nem szeretik a félkész és kész termékeket. Az étrend gazdag halakban, így nagyon jó az Omega 3 zsírsav bevitel.

Omega 3 zsírsav hatásai

  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a vér viszkozitását
  • csökkenti a triglicerid szintet
  • befolyásolja az immunfolyamatokat
  • segít megelőzni a szívritmuszavarokat

A mediterrán étrend

Makro tápanyagok a mediterrán étrendben

Fehérje: 15-20 %- főképp gabonafélék

Olajos magvak, kis mennyiségben tej és tejtermékek

Szénhidrátok: leginkább gyümölcsök és zöldségek formájában

Rost: 30-40g. A cukor mennyisége nem éri el a 10%-ot.

Mit alkalmazhatunk az étrendből itthon?

  • teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása
  • mérsékelt marha és sertés fogyasztása
  • édességek helyett gyümölcsök és magvak
  • zöldségek és gyümölcsök idényszerű, friss használata
  • zöldfűszerek – bazsalikom, oregánó, kakukkfű, satöbbi alkalmazása
  • majonézes öntetek helyett olívaolajos, balzsamecetes öntetek
  • napi 4-5x –i étkezés

 A mediterrán étrend

A mediterrán étrend hatása

  • bizonyítottan csökkenti a kardiovaszkuláris betegségeket
  • befolyásolja a tumorokat és a tumor okozta mortalitást
  • hatással van a Parkinson kórra és az Alzheimer-kórra
  • csökkenti a depressziót
  • javítja a véralvadási folyamatokat

Magas zsírtartalmú étrend, így fogyókúrába nem feltétlenül illik bele.

(Képek forrás: Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Mentés

Írj Hozzászólást