Táplálkozási szokások hazánkban

A magyar lakosság táplálkozási szokásai

Szerző: | Cimkék: , , | Hozzászólások: 0 | február 24th, 2017

Táplálkozási szokások hazánkban

Az utóbbi évtizedekben a magyar lakosság egészségi állapota jelentősen romlott. Hogy mik azok a tényezők, amelyeken változtatni kell?

  • túlzott cukorfogyasztás
  • túlzott sózás
  • túlzott zsír- és koleszterinfogyasztás
  • alacsony élelmi rostfogyasztás
  • alacsony vitamin- és ásványi anyag fogyasztás

Táplálkozási szokások hazánkban

A magyar lakosság zsírfogyasztása a javasolt 30% helyett magasabb 35-37%. A koleszterin bevitt mennyisége 500 mg körül alakul. Az ajánlott koleszterin mennyiség ezzel szemben 300 mg. A táplálkozás egyensúlyozottsága attól függ, hogy mennyire tudjuk a fogyasztott élelmiszerek mennyiségét úgy csökkenteni, illetve emelni, hogy az optimálisnak megfeleljen a napi energia- és tápanyagfogyasztás. A só bevitelből napi 5g javasolt ezzel szemben sajnos ennek a háromszorosát is elfogyasztja a lakosság. A rostbevitel jóval a határérték alatt marad, napi 30-35g bevitel lenne az ideális.

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Az egészséges táplálkozás 12 pontját a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága dolgozta ki.

  • Az étkezésünk legyen minél változatosabb, minél színesebb, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési eljárásokból álljon.
  • Kerüljük a túl zsíros ételeket, illetve a túlzott zsírfogyasztást és felhasználást.
  • Kevés sóval készítsük el az ételeinket, helyette inkább zöldfűszereket használjunk. Kerüljük az után sózást.
  • Hetente egyszer fogyasszunk valamilyen édességet, akkor sem mértéktelenül. Ahol lehet, a cukor helyett használjunk mézet vagy valamilyen természetes édesítőt, cukrot csak kis mennyiségben.
  • Naponta fogyasszunk tejet és tejterméket. Lehetőleg az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket részesítsük előnyben.
  • Rendszeresen, naponta többször fogyasszunk elsősorban nyers zöldséget és gyümölcsöt.

Táplálkozási szokások hazánkban

  • Az asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabona, durum tészta, barna rizs, magas rosttartalmú gabonaféle.
  • Naponta 4-5x étkezzünk, egyenletesen eloszlatva az étkezéseket.
  • Naponta 2,5-3 liter folyadékot fogyasszunk.
  • A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek vagy élelmiszernek sem a tilalmát, azonban egyeseket érdemes előnyben részesíteni, míg mások fogyasztását csökkenteni.
  • Nagyon fontos a testmozgás, illetve a dohányzás teljes mellőzése.
  • A megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi a szervezet minden folyamatának energia- és tápanyagtartalmát.

(Források: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve, a képek forrása: Google)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást