A magyar lakosság táplálkozási szokásai
Táplálkozási szokások hazánkban
Az utóbbi évtizedekben a magyar lakosság egészségi állapota jelentősen romlott. Hogy mik azok a tényezők, amelyeken változtatni kell?
-
túlzott cukorfogyasztás
-
túlzott sózás
-
túlzott zsír- és koleszterinfogyasztás
-
alacsony élelmi rostfogyasztás
-
alacsony vitamin- és ásványi anyag fogyasztás
A magyar lakosság zsírfogyasztása a javasolt 30% helyett magasabb 35-37%. A koleszterin bevitt mennyisége 500 mg körül alakul. Az ajánlott koleszterin mennyiség ezzel szemben 300 mg. A táplálkozás egyensúlyozottsága attól függ, hogy mennyire tudjuk a fogyasztott élelmiszerek mennyiségét úgy csökkenteni, illetve emelni, hogy az optimálisnak megfeleljen a napi energia- és tápanyagfogyasztás. A só bevitelből napi 5g javasolt ezzel szemben sajnos ennek a háromszorosát is elfogyasztja a lakosság. A rostbevitel jóval a határérték alatt marad, napi 30-35g bevitel lenne az ideális.
Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az egészséges táplálkozás 12 pontját a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága dolgozta ki.
-
Az étkezésünk legyen minél változatosabb, minél színesebb, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési eljárásokból álljon.
-
Kerüljük a túl zsíros ételeket, illetve a túlzott zsírfogyasztást és felhasználást.
-
Kevés sóval készítsük el az ételeinket, helyette inkább zöldfűszereket használjunk. Kerüljük az után sózást.
-
Hetente egyszer fogyasszunk valamilyen édességet, akkor sem mértéktelenül. Ahol lehet, a cukor helyett használjunk mézet vagy valamilyen természetes édesítőt, cukrot csak kis mennyiségben.
-
Naponta fogyasszunk tejet és tejterméket. Lehetőleg az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket részesítsük előnyben.
-
Rendszeresen, naponta többször fogyasszunk elsősorban nyers zöldséget és gyümölcsöt.
-
Az asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabona, durum tészta, barna rizs, magas rosttartalmú gabonaféle.
-
Naponta 4-5x étkezzünk, egyenletesen eloszlatva az étkezéseket.
-
Naponta 2,5-3 liter folyadékot fogyasszunk.
-
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek vagy élelmiszernek sem a tilalmát, azonban egyeseket érdemes előnyben részesíteni, míg mások fogyasztását csökkenteni.
-
Nagyon fontos a testmozgás, illetve a dohányzás teljes mellőzése.
-
A megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi a szervezet minden folyamatának energia- és tápanyagtartalmát.
(Források: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve, a képek forrása: Google)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi