Magas vérnyomás és a táplálkozás összefüggése

Magas vérnyomás és a táplálkozás összefüggése

Szerző: | Cimkék: , , , , , , | Hozzászólások: 0 | december 1st, 2016

Így függ össze a magas vérnyomás a táplálkozással

A magas vérnyomás vagy idegen nevén hipertónia kialakulásában a genetikai tényezők mellett a táplálkozásnak is nagy szerepe van.

Magas vérnyomás jelentése:

A tartósan 120-140 Hgmm szisztolés és 80-90 Hgmm diasztolés vérnyomás feletti értékeket nevezzük magas vérnyomásnak. (I. fokú a 140-159/90-99 Hgmm).

Magyarországon a magas vérnyomásban szenvedő betegek aránya elérheti a 25-30%-ot. Többségben a gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, de ma már fiatalok körében is előfordulhat. Kialakulását bizonyos kóros folyamatok előzik meg, mint például az erek rugalmatlanná válnak és megemelkedik az extracelluláris folyadékmennyiség.

Magas vérnyomás és a táplálkozás összefüggése

Hipertóniához vezető táplálkozási tényezők:

  • Elhízás

A 30 feletti BMI fokozott kockázatot jelent. Az elhízottak körülbelül 60-70%-nál alakul ki magas vérnyomás.

  • Magas nátrium bevitel

Az után sózást mindenképpen kerülni kell, mivel a feldolgozott élelmiszerek (sajtok, húsipari termékek) sótartalma igen magas. Az INTERSALT tanulmány alapján a sófogyasztás és a magas vérnyomás között összefüggés van. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nátrium bevitelének napi 2,3 grammonkénti növekedése (ami 5,9 g nátrium kloridnak felel meg) 10 Hgmm-rel növeli a szisztolést és 6 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

Az ajánlott napi nátrium bevitel 2,0g!

Az OÉTI (Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet) vizsgálatai szerint a férfiak napi nátrium bevitele meghaladja a 9 g-ot a nők esetében valamivel több, mint 6g.

Magas vérnyomás és a táplálkozás összefüggése

  • Káliumbevitel

A bejuttatott káliumnak is jelentős szerepe van a normális vérnyomás értékek fenn tartásában. A kálium vérnyomáscsökkentő hatása két és félszer erőteljesebb, mint az azonos mennyiségű nátrium vérnyomásemelő hatása. A napi 400g elfogyasztott zöldség és gyümölcs csökkentheti a magas vérnyomás következtében kialakuló agyvérzés okozta halálozást.

  • Kalcium- és magnéziumbevitel

Napi 1000mg kalcium fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez. A magnézium értágító hatású rendszeres fogyasztása mellett kisebb az esély a magas vérnyomás kialakulására. (férfiak 350mg, nőknél 300mg)

  • Egyéb tápanyagok

A sok zsírt és a magas telített zsírsavat tartalmazó étrend vérnyomásemelő hatású.

Magas vérnyomás és a táplálkozás összefüggése

  • Túlzott alkohol fogyasztás

  • Fizikai aktivitás hiánya

(Források: Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, a képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel:

Noémi

Mentés

Mentés

Írj Hozzászólást