A legfontosabb gabonaféléknek a jellemzése
Gabonafélék
Búza
A legnagyobb mennyiségben termesztett a gabonák közül. A közönséges búzához tartozik, amely lehet acélos vagy lisztes szemű. A búza sikérképző fehérjének tulajdonságai, hogy rugalmas, alakítható. A sikér képes vizet felvenni és megkötni, ezáltal a sikérrögök megduzzadnak, és szivacsos szerkezetet hoznak létre. A tésztaipar alapját képezik még az úgynevezett kemény vagy durumbúzák, amelyek fehérjékben és karotinoidokban gazdagok.
Rozs
A búzától eltérően a fehérjék víz hozzáadásával nem képeznek sikért. Ennek eredményeképpen a tésztája tömörebb és nehezebb. Elsősorban rozskenyeret készítenek belőle és szeszesitalokhoz is felhasználják.
Zab
Kiemelkedik a zab a többi gabonaféle közül, hiszen jóval nagyobb a fehérje- és lipidtartalma.
Árpa
Az északi csapadékos tájak gabonája. Emberi fogyasztásra inkább kásaként használják. A sör-, a whisky- és a malátagyártás alapanyaga. Fontos takarmánynövények számít.
Kukorica
A kukorica Közép- Amerikában őshonos. Legnagyobb részt takarmánynövényként hasznosítják, de emberi táplálkozásra is felhasználják, mint csemegekukorica konzerv, sütőipari keverékliszt, kukoricapehely, gyermektápszer alkotó, csírájából értékes olaj, extrudált készítmények.
Köles
Ázsiában és Afrikában őshonos gabonaféle. Számos vitamin (B1-, B2-, B6-) és ásványi anyag (szilícium, vas, fluor, foszfor, kalcium, magnézium, kén) megtalálható benne. Elsősorban kásaként fogyasztják, de kenyeret is készíthetnek belőle búza- vagy rozsliszttel keverve.
Hajdina
Rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék családjába, de felhasználása nagyon hasonlít azokhoz. Kásaként fogyasztják leggyakrabban. Lizintartalma magasabb, mint a búzáé. Mivel gliadint nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Rizs
A trópusi éghajlat növénye, de hazánkban is termesztik. Több száz fajtája van. Lehet hántolt vagy hántolatlan. Mivel nem tartalmaz sikérképző fehérjéket, ezért gluténmentes étrendben is megállja a helyét.
(Források: Prof. dr. Rigó János: Élelmezésvezetők kézikönyve, képek forrása: Google)
Köszönöm, hogy elolvastad cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi