Kullancsok által terjesztett betegségek

Kullancsok által terjesztett betegségek

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | június 7th, 2016

Kullancsok által terjesztett betegségek

Jól sikerült az idei tél! Ezt azért írom, mert novemberben reménytelenül messzinek tűnt a március, s ahogyan kezdtek a napok lerövidülni, úgy szorult be az ember a négy fal közé, s kezdett a komorság ostromolni. A hideget azonban feledtette  a téli levegőben felsejlő akácfafüst illata, mely ha keveredik a favágás előtt megkortyolt 48 fokos ágyas ormánsági szilvapálinka aromájával, az ember élvezi azt, hogy a Föld ezen a táján élhet, ahol a négy évszak minden csodáját átélheti.

Kullancsok által terjesztett betegségek

Szóval itt a tavasz, kitárul az élettér, gyerünk a szabadba! Az ember, ha ekkor elhatározza magát egy erdei túrára, talán még látja a nyomait a pár hete még telet idéző hónak, vagy csak az aljnövényzet összepréselt levelei árulkodnak az elolvadt takaróról. A melegen sütő nap, az egyre bátrabban szóló madárhangok kísértik a sétálót a fűben való pihenésre, de fel kell hogy hívjuk a túrázó figyelmét, hogy nem csak bennünket csalt ki a meleg, hanem olyan élőlényeket is, akik a tavaszi felfrissülést nem friss levegőtől várják, hanem a gyanútlan vándortól. Bizonyára sokuknak volt már kellemetlen tapasztalata ezekkel az élőlényekkel, akik észrevétlenül lopózva ruházatunk alá, bőrünk potyautasaként, csak a túra utáni átöltözéskor, vagy tisztálkodáskor kerülnek elő.

Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok világszerte több, mint 300 fajta betegséget terjesztenek, de hazánkban kettőnek van jelentősége. Az egyik a Lyme-kór, a másik a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás. A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevezetű baktérium okozza, amely Európában a kullancsok 100 faja közül 10-ben előfordul. A csípés helyén egy kokárda-szerű, vándorló szélű folt (Lyme-folt) jelzi a fertőzést (lappangási ideje kb egy hét), mely gyakran olyan halvány, hogy észrevétlen marad. Később jelentkezhetnek szívizomgyulladás, ritmuszavar, további idő elteltével a kezeletlen esetekben idegrendszeri, ízületi panaszok léphetnek fel.
Feltétlenül kezelést igényel. A bőrtünetek megjelenésekor orvosi vizsgálat, antibiotikus terápia szükséges a további szövődmények megelőzése céljából! Ennél a betegségnél is a prevenció nagyon fontos: pld. a túrázás során zokniba húzott nadrág,  a kirándulás utáni gyors önvizsgálat, valamint kémiai rovarriasztók használata segíthet.

Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsenkefalitisz vírusos megbetegedés egy-három hetes lappangási idő után jelentkezhet magas lázzal, influenzához hasonló tünetekkel, fejfájással. Tünetek elmúlása után ismételt visszaesés jelentkezhet memóriazavarral, visszamaradó bénulásokkal. Ritka esetben a betegség halálos kimenetelű is lehet.
Nagy jelentősége van a védőoltásnak, mely a téli időszakban beadva teljes védettséget biztosít a túrázóknak, tájfutóknak a kullancsok ellen!

Írj Hozzászólást