Korunk táplálkozási kihívásai - Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?

Korunk táplálkozási kihívásai – Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | április 12th, 2017

A só régen és ma

A sónak évtizedek óta kiemelt szerepe van a táplálkozásban. Elsőként tartósításra használták, majd megjelent az ételek ízesítőjeként. A sóbányászat fellendülése miatt szinte mindenki számára elérhetővé vált. Napjainkban a nagy mennyiségű fogyasztása miatt a szív- és érrendszeri betegségek egyik kiemelkedő rizikófaktora, valamint a magas vérnyomás sok embert érintő probléma.

A Nátrium szerepe

Egy átlagos felnőtt szervezete kb. 83-97gramm nátriumot tartalmaz, amelynek fele a vízterekben, 10%-a sejtekben, a maradék pedig a kötőszövetekben és a csontokban helyezkedik el. 2,5g konyhasó 1g nátriumot tartalmaz. A jelenlegi táplálkozási ajánlások 2g nátriumot, vagyis körülbelül 5g= egy teáskanál konyhasót javasolnak.

A nátrium előnyei:

  • a test folyadék- és savbázis egyensúly fenntartásában nélkülözhetetlen
  • a sejtek közötti ingerületátvitelben segít
  • vérnyomásszabályozás
  • izom- és idegműködés
  • transzportfolyamatok

Minden élelmiszer tartalmaz nátriumot, ez a nátriumfogyasztás 10%-át adja, a többi pedig az utánasózás és az ételkészítés során kerül a szervezetbe.

Korunk táplálkozási kihívásai - Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?

A sófogyasztás csökkentésének várható eredményei

A nátrium a szervezetben több folyadékot tart vissza, ezért megnő a keringő vér térfogata és ezáltal nagyobb lesz a kifejtett nyomás az erekre.

Az állapot tartós fennmaradása esetén kialakulhat a magas vérnyomás (hipertónia), a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vesefunkciók elégtelen működése.

A táplálékkal felvett nátriummennyiség csökkentése nagymértékben csökkenti a szisztolés vérnyomást (2-8 Hgmm). Nátriumszenzitív dietoterápiában 1500-2000 milligramm nátrium fogyasztása a megengedett.

Sócsökkentés

,,Stop só” Nemzeti Sócsökkentő Program

A program célja a lakosság sófelvételének csökkentése. A sófelvétel túlnyomó része a gyárilag előállított élelmiszerekben van ezért elengedhetetlen az élelmiszer-ipari cégek együttműködése.

MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) és a TÉT Platform

Oktatóprogram általános iskolások számára, ahol megismerkedhetnek a túlzott sófogyasztás veszélyeivel, illetve gyakorlati tanácsokkal látják el a diákokat és a szülőket.

Korunk táplálkozási kihívásai - Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?

Nyersanyagok:

  • konzervek és félkész-, kész ételek helyett válaszunk friss és mélyfagyasztott alapanyagokat
  • kerüljük a magas sótartalmú ételízesítőket
  • az élelmiszercímke elolvasása után válasszuk az alacsonyabb nátriumtartalmút
  • kerüljük az utánsózást
  • használjunk zöldfűszereket sózás helyett (bazsalikom, oregáno, majoránna, kakukkfű)
  • sótartót ne tegyük az asztalra, így kisebb a kísértés
  • az ásványvizes palackon is olvassuk el a nátriumtartalmat

(Forrás: Új Diéta 2010/ 3-4)

Írj Hozzászólást