Korunk táplálkozási kihívásai – Hogyan csökkentsük a sóbevitelt?
A só régen és ma
A sónak évtizedek óta kiemelt szerepe van a táplálkozásban. Elsőként tartósításra használták, majd megjelent az ételek ízesítőjeként. A sóbányászat fellendülése miatt szinte mindenki számára elérhetővé vált. Napjainkban a nagy mennyiségű fogyasztása miatt a szív- és érrendszeri betegségek egyik kiemelkedő rizikófaktora, valamint a magas vérnyomás sok embert érintő probléma.
A Nátrium szerepe
Egy átlagos felnőtt szervezete kb. 83-97gramm nátriumot tartalmaz, amelynek fele a vízterekben, 10%-a sejtekben, a maradék pedig a kötőszövetekben és a csontokban helyezkedik el. 2,5g konyhasó 1g nátriumot tartalmaz. A jelenlegi táplálkozási ajánlások 2g nátriumot, vagyis körülbelül 5g= egy teáskanál konyhasót javasolnak.
A nátrium előnyei:
-
a test folyadék- és savbázis egyensúly fenntartásában nélkülözhetetlen
-
a sejtek közötti ingerületátvitelben segít
-
vérnyomásszabályozás
-
izom- és idegműködés
-
transzportfolyamatok
Minden élelmiszer tartalmaz nátriumot, ez a nátriumfogyasztás 10%-át adja, a többi pedig az utánasózás és az ételkészítés során kerül a szervezetbe.
A sófogyasztás csökkentésének várható eredményei
A nátrium a szervezetben több folyadékot tart vissza, ezért megnő a keringő vér térfogata és ezáltal nagyobb lesz a kifejtett nyomás az erekre.
Az állapot tartós fennmaradása esetén kialakulhat a magas vérnyomás (hipertónia), a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vesefunkciók elégtelen működése.
A táplálékkal felvett nátriummennyiség csökkentése nagymértékben csökkenti a szisztolés vérnyomást (2-8 Hgmm). Nátriumszenzitív dietoterápiában 1500-2000 milligramm nátrium fogyasztása a megengedett.
Sócsökkentés
,,Stop só” Nemzeti Sócsökkentő Program
A program célja a lakosság sófelvételének csökkentése. A sófelvétel túlnyomó része a gyárilag előállított élelmiszerekben van ezért elengedhetetlen az élelmiszer-ipari cégek együttműködése.
MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) és a TÉT Platform
Oktatóprogram általános iskolások számára, ahol megismerkedhetnek a túlzott sófogyasztás veszélyeivel, illetve gyakorlati tanácsokkal látják el a diákokat és a szülőket.
Nyersanyagok:
-
konzervek és félkész-, kész ételek helyett válaszunk friss és mélyfagyasztott alapanyagokat
-
kerüljük a magas sótartalmú ételízesítőket
-
az élelmiszercímke elolvasása után válasszuk az alacsonyabb nátriumtartalmút
-
kerüljük az utánsózást
-
használjunk zöldfűszereket sózás helyett (bazsalikom, oregáno, majoránna, kakukkfű)
-
sótartót ne tegyük az asztalra, így kisebb a kísértés
-
az ásványvizes palackon is olvassuk el a nátriumtartalmat
(Forrás: Új Diéta 2010/ 3-4)