A karácsony illata: A fűszerek

A karácsony illata: A fűszerek

Szerző: | Cimkék: , , , , , | Hozzászólások: 0 | december 6th, 2016

Fahéj

A karácsony, vagyis a téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a fahéj. Íze és fantasztikus illata mellett az egészségre is számos jótékony hatást fejt ki rendszeres fogyasztása esetén. A középkorban például felhasználták köhögés ellen, illetve ízületi gyulladásokra. A legtöbb karácsonyi recept (de nem csak karácsony alkalmával érdemes fogyasztani) tartalmazza, így nem árt egy kicsit jobban is megismerkedni vele. Több tanulmány rávilágított arra, hogy a fahéjnak nagy szerepe van a vércukorszint szabályozásában, rendszeres fogyasztása segíthet abban, hogy megelőzzük a cukorbetegség kialakulását. A vércukorszint mellett a vérzsírszintre is kitűnően hat. Serkenti az agyműködést, baktérium és gombaölő hatással is rendelkezik. A kasszia fahéj Kínában és Indiában őshonos. Közeli rokona a ceyloni fahéj, amely a valódi és sokkal drágább. Évezredek óta fontos fűszer, még az aranynál is értékesebb volt.

Fahéj

Szegfűszeg

A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozó fűszernövény. A növény megszárított virágbimbóit használják fel az ételek, italok ízesítésére. Az illóolajának számos jótékony hatása ismert, mint az antibakteriális hatás, gyenge érzéstelenítőként is funkcionál.

Szegfűszeg

Kardamom

A kardamommag őrölt vagy egész formában is felhasználható. A világ legrégebbi fűszereihez tartozik. Elterjedt a felhasználhatósága fűszerként, kávé ízesítésére, de még parfümök aromaanyagaként is felhasználják.  Régóta használják az emésztés könnyítésére, segíti a gyomorgörcsök oldását, segíti az emésztést. Többek között stimulálja az epeáramlást. Remekül lehet teaként is fogyasztani. Recept: forró vizet öntünk körülbelül két teáskanálnyi kardamommagra. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és már fogyaszthatjuk is. Csak az Elettaria cardamomum a valódi kardamom, amely nagyon drága, a többi csak utánzat. Az indiai kardamom kétféle ízben létezik: a malabar és a mysore.

Kardamom

Ánizs

Az ánizs az ernyősvirágúak családjába tartozik. Íze nagyon kellemes, édes- fűszeres. A növénynek az apró termetű termését használják fel. Jó görcsoldó hatású és csökkenti a teltségérzetet valamint a felfúvódást. Jó köptetőnek is számít, mivel a nyákoldó hatású teakeverékek szerves és markáns alkotórésze.

Ánizs

(Források: Johnny Bowden: Mit miért együnk? Egészséges élet egészséges táplálkozás, HaziPatika.com, Tonia Reinhard: Étrend)
(Képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel:

Noémi

Írj Hozzászólást