Intoleranciák 2. rész - A lisztérzékenység

Intoleranciák 2. rész – A lisztérzékenység

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | július 26th, 2016

A lisztérzékenység

A lisztérzékenység, másik nevén gluténérzékenység vagy cöliákia, a vékonybél felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet az élelmiszerekben lévő glutén okoz. Ma már egyre növekvő számban diagnosztizálják a betegséget.

A lisztérzékenység

Hogyan is alakul ki?

A növényi fehérje a glutén váltja ki, amely az alap-élelmiszernek számító lisztben megtalálható. Így az arra érzékeny személyekben káros, autoimmun folyamatok indulnak el. A vékonybél elkezd sorvadni, így a betegség súlyos felszívódási zavarokat idéz elő. Hajlama családi öröklődést mutat. A kialakulását emellett még környezeti- és immunológiai tényezők is okozhatják.
A betegség kiváltója tehát a búzában megtalálható glutén, aminek alkoholban oldódó komponense a gliadin. A rozs (secalin) a zab (avenin), az árpa (hordein) is fokozza a gyulladást így az érzékenységben szenvedőnek ezt is mellőznie kell az étrendből.

A lisztérzékenység

Melyek a tünetei?

  • puffadás
  • hasmenés
  • nagytömegű és igencsak bűzös széklet
  • növés, fejlődés visszamaradása
  • fogyás
  • ödéma
  • bőrtünetek
  • kopaszság
  • pikkelysömör
  • hölgyeknél menstruáció rendszeres elmaradása, meddőség
Ha az alábbi panaszokat észleli, főként glutén tartalmú élelmiszer fogyasztását követően mindenképpen forduljon orvosához! (www.testreszabo.hu)

A zsírban oldódó vitaminok felszívódása is kárt szenved, így különböző hiánybetegségek is kialakulhatnak.

Egyre gyakoribbak az atípusos esetek, amikor csak a vashiány lép fel tünetként. Természetesen ez attól is függ, hogy napi szinten mennyi glutént fogyaszt az illető.

Mik tartalmaznak glutént?

Ezeknek az ételeknek a fogyasztása tiltott az érzékenységben szenvedőknek!
  • búza, rozs, árpa, zab, korpa. durumbúza, tönkölybúza, maláta, sörfélék, whisky, vodka
  • instant kakaó és kávé, stabilizátorok, levesporok, mártásporok, mustár, ketchup, dextrin, maltodextrin, karamell, rizstej, szójatej, sütőpor, rokfort sajt, keksz és nápolyiféleségek, citromsav, dextrin, ropik és egyéb ropogtatni valók
  • natúr joghurt, kefir, konzervek, felvágottak (ezek tartalmazhatnak glutént)

A lisztérzékenység

Mit tehetünk ha lisztérzékenyek vagyunk?

A felsoroltakon kívül minden mást nyugodtan fogyaszthatunk, ami gluténmentes.

Bizonytalan összetételű étel, alapanyag esetén győződjünk meg arról, hogy a termék vagy étel 100%-ig megbízhatóan gluténmentes.

Mik fogyaszthatóak?

  • álgabonák, mint köles, hajdina, quinoa
(http://www.testreszabo.hu/superfood-3-resz-a-quinoa-chenopodium-quinoa/)
  • gluténmentes lisztkeverékek, pékáruk és tészták, rizsliszt, kókuszliszt, mandulaliszt burgonya
  • húsok
  • zöldségek, gyümölcsök
  • puffasztott rizs, kukoricapelyhek, olajos magvak
A lisztérzékenység

A diéta betartása nem könnyű, de odafigyeléssel és a szükséges lépések betartásával teljes gyógyulást érhetünk el.

A Magyart Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listáját érdemes letölteni és tájékozódni róla, hogy mik a kerülendő illetve fogyasztható ételek, élelmiszerek.
http://www.taplalekallergia.hu/index.php?content=2
Az intolerancia az emberi élet hosszát és minőségét kellő diétás fegyelem és némi tájékozottság esetén nem befolyásolja!
(Források: Pinterest.com, Google.com, littlerustedladle.com, Webbeteg.hu)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Kellemes napot!
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást