Szerző: Szerkesztő | Cimkék: | Hozzászólások:
0 | július 26th, 2016
A lisztérzékenység
A lisztérzékenység, másik nevén gluténérzékenység vagy cöliákia, a vékonybél felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet az élelmiszerekben lévő glutén okoz. Ma már egyre növekvő számban diagnosztizálják a betegséget.
Hogyan is alakul ki?
A növényi fehérje a glutén váltja ki, amely az alap-élelmiszernek számító lisztben megtalálható. Így az arra érzékeny személyekben káros, autoimmun folyamatok indulnak el. A vékonybél elkezd sorvadni, így a betegség súlyos felszívódási zavarokat idéz elő. Hajlama családi öröklődést mutat. A kialakulását emellett még környezeti- és immunológiai tényezők is okozhatják.
A betegség kiváltója tehát a búzában megtalálható glutén, aminek alkoholban oldódó komponense a gliadin. A rozs (secalin) a zab (avenin), az árpa (hordein) is fokozza a gyulladást így az érzékenységben szenvedőnek ezt is mellőznie kell az étrendből.
Melyek a tünetei?
-
puffadás
-
hasmenés
-
nagytömegű és igencsak bűzös széklet
-
növés, fejlődés visszamaradása
-
fogyás
-
ödéma
-
bőrtünetek
-
kopaszság
-
pikkelysömör
-
hölgyeknél menstruáció rendszeres elmaradása, meddőség
Ha az alábbi panaszokat észleli, főként glutén tartalmú élelmiszer fogyasztását követően mindenképpen forduljon orvosához! (www.testreszabo.hu)
A zsírban oldódó vitaminok felszívódása is kárt szenved, így különböző hiánybetegségek is kialakulhatnak.
Egyre gyakoribbak az atípusos esetek, amikor csak a vashiány lép fel tünetként. Természetesen ez attól is függ, hogy napi szinten mennyi glutént fogyaszt az illető.
Mik tartalmaznak glutént?
Ezeknek az ételeknek a fogyasztása tiltott az érzékenységben szenvedőknek!
-
búza, rozs, árpa, zab, korpa. durumbúza, tönkölybúza, maláta, sörfélék, whisky, vodka
-
instant kakaó és kávé, stabilizátorok, levesporok, mártásporok, mustár, ketchup, dextrin, maltodextrin, karamell, rizstej, szójatej, sütőpor, rokfort sajt, keksz és nápolyiféleségek, citromsav, dextrin, ropik és egyéb ropogtatni valók
-
natúr joghurt, kefir, konzervek, felvágottak (ezek tartalmazhatnak glutént)
Mit tehetünk ha lisztérzékenyek vagyunk?
A felsoroltakon kívül minden mást nyugodtan fogyaszthatunk, ami gluténmentes.
Bizonytalan összetételű étel, alapanyag esetén győződjünk meg arról, hogy a termék vagy étel 100%-ig megbízhatóan gluténmentes.
Mik fogyaszthatóak?
-
álgabonák, mint köles, hajdina, quinoa
-
gluténmentes lisztkeverékek, pékáruk és tészták, rizsliszt, kókuszliszt, mandulaliszt burgonya
-
húsok
-
zöldségek, gyümölcsök
-
puffasztott rizs, kukoricapelyhek, olajos magvak
A diéta betartása nem könnyű, de odafigyeléssel és a szükséges lépések betartásával teljes gyógyulást érhetünk el.
A Magyart Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank listáját érdemes letölteni és tájékozódni róla, hogy mik a kerülendő illetve fogyasztható ételek, élelmiszerek.
Az intolerancia az emberi élet hosszát és minőségét kellő diétás fegyelem és némi tájékozottság esetén nem befolyásolja!
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Kellemes napot!
Szeretettel:
Noémi