Interjú dr. Szabó András pécsi orvossal

Hiányolom az emberekből az örömet és az őszinte vidámságot

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | július 12th, 2016

Egy tavaly, velem készített interjút olvashattok a pécsi lapból

Csaknem húsz éve él és dolgozik háziorvosként dr. Szabó András a MÁV-rendelő szomszédságában, betegeinek jelentős része az  uránvárosból jár hozzá. Így nem csak saját tapasztalatai alapján ismeri a városrész dolgait, hanem páciensei révén is.

Évtizedekkel ezelőtt az uránvárosi régió nekem, mint kertvárosi panel albérletben élő fiatal doki számára a felüdülés volt, bár akkor még érezhető az előző rendszer lenyomata. Az elmúlt öt év fejlesztései viszonyt csaknem teljesen elfeledtették a régi uránbányász feelinget.

Milyen problémákat tapasztal mostanság?

Hiányolom az emberekből az örömet. Számomra az egyik legnagyobb élmény, ha gyermekekkel sétáló szülőket, vagy gyermekekkel teli játszótereket látok. Hiányoznak a színes ruhájú, jól öltözött, nevető, fiatal családok, inkább a szürkeség, a monotonitás, a komor hétköznapiság nyomta rá a bélyegét az emberek hangulatára.

Interjú dr. Szabó András pécsi orvossal

Milyennek látja az itt élő embereket?

Orvosként nem csak a testi bajokkal szembesülök, látom a betegségek pszichés hátterét is, a bizonytalanságot, a félelmeket, s az ehhez kapcsolódó álmegoldások következményeit az emberek lelkében, gondolkodásában. A reménytelenség, a félelem rossz tanácsadó, amely rossz döntéseket provokál, a következmények pedig ott húzódnak évtizedek óta a sorsokban, krónikus betegségeket is okozva.

Miként lehetne ezen javítani?

A munkahelyteremtő ötletek és erőfeszítések mellett olyan közösségi célokat kellene megfogalmaznunk, amelyek újból megtanítanak minket egymásért élni, apa a fiáért, lány az anyjáért, nyugdíjasok a tinédzserekért, ifjak az öregekért. Ha ilyen célokkal telik meg a közgondolkodás, akkor nem csak a saját problémánkat oldjuk meg, hanem azzal együtt másokét is. Ez az emberi közösség lényege, ettől lehet egészségesebb a város és az itt élő emberek lelke, teste is.

Mi a kedvenc időtöltése?

Oda vagyok a családomért, a feleségemért és a négy gyermekemért, szeretem a fiatalokat tanítani, együtt lenni velük, inspirálni őket és inspirációkat venni tőlük. Hobbim a száguldás vízen és jégen és végül, de nem utolsó sorban a kerékpározás.

Írj Hozzászólást