Minden, amit a gyermekek táplálkozásáról tudni érdemes
Gyermekek táplálkozása
Nagy szerepe van a felnőtteknek, szülőknek a megfelelő példamutatásban, hiszen gyermekkorban alakítjuk ki a táplálkozási szokásokat, az ízlést, az étkezési ritmust és higiénét, az étkezési kultúrát valamint a táplálkozásra vonatkozó szabályokat. Négy éves kortól a gyermek már aktív részese a családnak, így segíthet az anyukának konyhai apróságokban, illetve a tálalásban, hogy minél előbb részese lehessen a családi étkezéseknek. Az óvódás és a kisiskolás korú gyermek növekedése egyenletes, a szellemi fejlődése igencsak nagyfokú. A pubertás vagy serdülő korban a gyermekek testi fejlődése rohamosan nő, amelyet az étkezésben biztosított energia- és tápanyagellátással biztosítani kell.
Az energia- és tápanyagellátás már jobban megközelíti a felnőttekét. A serdülő kor felé haladva fokozatosan nő a vitamin- és ásványi anyag szükséglet is.
Fehérje: 7-15%
Zsír: 30%
Szénhidrát: 50-60%
A gyermekek számára mindenképpen biztosítani kell a 3x-i étkezést (reggeli, ebéd, vacsora). Emellett a kiegészítő étkezések sem elhanyagolhatóak (tízórai, uzsonna).
A reggeli hiánya jelentősen csökkenti az óvodai és iskolai teljesítőképességet, ezért annak elmaradása súlyos hiba.
Ebben a korban nagyon fontos a kiegyensúlyozott változatos étrend, amely minél többféle tápanyagot tartalmaz, minél színesebb, minél változatosabb. A megfelelő folyadékfogyasztást már kisgyermekkorban célszerű hangsúlyozni és a szülőknek megtanítani arra a gyermeket, hogy inkább vizet, teát, és természetes gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszanak, mint cukros üdítőket.
Ami fontos:
-
folyadékfogyasztás, elsősorban víz, tea, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek
-
zöldség-, főzelékféle- és gyümölcsfogyasztás
-
megfelelő állati eredetű fehérjebevitel
-
megfelelő tej- és tejtermékfogyasztás
-
megfelelő és jó minőségű zsiradékbevitel
-
mérsékelt cukor és édességfogyasztás
-
mérsékelt só fogyasztás
-
mérsékelt félkész- és késztermékfogyasztás
-
megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel
-
közös családi étkezések
-
megfelelő higiéniai feltételek – például étkezés előtt alapos kézmosás, ülve és nyugodt körülmények között zajló étkezés
-
étkezést követő fogmosás
(Forrás: Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan?, képek forrása: Google, Pinterest)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi