Gyermekek táplálkozása

Minden, amit a gyermekek táplálkozásáról tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | február 1st, 2017

Gyermekek táplálkozása

Nagy szerepe van a felnőtteknek, szülőknek a megfelelő példamutatásban, hiszen gyermekkorban alakítjuk ki a táplálkozási szokásokat, az ízlést, az étkezési ritmust és higiénét, az étkezési kultúrát valamint a táplálkozásra vonatkozó szabályokat. Négy éves kortól a gyermek már aktív részese a családnak, így segíthet az anyukának konyhai apróságokban, illetve a tálalásban, hogy minél előbb részese lehessen a családi étkezéseknek. Az óvódás és a kisiskolás korú gyermek növekedése egyenletes, a szellemi fejlődése igencsak nagyfokú. A pubertás vagy serdülő korban a gyermekek testi fejlődése rohamosan nő, amelyet az étkezésben biztosított energia- és tápanyagellátással biztosítani kell.

Gyermekek táplálkozása

Az energia- és tápanyagellátás már jobban megközelíti a felnőttekét. A serdülő kor felé haladva fokozatosan nő a vitamin- és ásványi anyag szükséglet is.

Fehérje: 7-15%

Zsír: 30%

Szénhidrát: 50-60%

A gyermekek számára mindenképpen biztosítani kell a 3x-i étkezést (reggeli, ebéd, vacsora). Emellett a kiegészítő étkezések sem elhanyagolhatóak (tízórai, uzsonna).

A reggeli hiánya jelentősen csökkenti az óvodai és iskolai teljesítőképességet, ezért annak elmaradása súlyos hiba.

Ebben a korban nagyon fontos a kiegyensúlyozott változatos étrend, amely minél többféle tápanyagot tartalmaz, minél színesebb, minél változatosabb. A megfelelő folyadékfogyasztást már kisgyermekkorban célszerű hangsúlyozni és a szülőknek megtanítani arra a gyermeket, hogy inkább vizet, teát, és természetes gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszanak, mint cukros üdítőket.

Gyermekek táplálkozása

Ami fontos:

  • folyadékfogyasztás, elsősorban víz, tea, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek
  • zöldség-, főzelékféle- és gyümölcsfogyasztás
  • megfelelő állati eredetű fehérjebevitel
  • megfelelő tej- és tejtermékfogyasztás
  • megfelelő és jó minőségű zsiradékbevitel
  • mérsékelt cukor és édességfogyasztás
  • mérsékelt só fogyasztás
  • mérsékelt félkész- és késztermékfogyasztás
  • megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel
  • közös családi étkezések
  • megfelelő higiéniai feltételek – például étkezés előtt alapos kézmosás, ülve és nyugodt körülmények között zajló étkezés
  • étkezést követő fogmosás

Gyermekek táplálkozása

(Forrás: Bencsik Klára: Mit? Mivel? Hogyan?, képek forrása: Google, Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást