Görög- és sárga nyári hűsítő finomságok-, vagyis a dinnyefélék

Görög- és sárga nyári hűsítő finomságok-, vagyis a dinnyefélék

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | július 27th, 2016

A görögdinnye (Citrullus lanatus)

A nyár kedvenc ízei közé tartozik, édes, kerek vagy hosszúkás, nagy, finom, színes, vizes, hűsítő és még számtalan jelzővel illethetnénk a görögdinnyét.
A tökfélék családjába tartozó, Afrikából származó és a közhiedelemmel ellentétben, termesztéstechnikailag a zöldségek csoportjába tartozó finomságról van szó. Egyiptomban nagy becsben tartották, a királyok sírjába is elhelyezték.  A nevével ellentétben a sárgadinnye távoli rokona. Kúszó- vagy futónövény, amelynek formája lehet kerek, hosszúkás vagy éppen gömbölyded. Japánban most fejlesztik a kocka alakú termést a könnyebb szállítás végett.

A görögdinnye (Citrullus lanatus)

Amiért kiváló:

  • jó A-, C-, B1-, B6- vitaminforrás
  • jelentős rosttartalommal rendelkezik
  • Magnézium, kálium és rézforrás is egyben
  • antioxidáns karotinok, mint béta-karotin, likopin is található benne
  • fenolok

Miért egészséges?

A Cancer Letters folyóirat kutatása alapján a likopinnak rákellenes hatása van. Gátolja a rákos sejtek fejlődését és gátolja az apoptózist vagyis a sejtelhalást a rákos sejtek esetében.

Gyomor- és bélműködés serkentő valamint vízhajtó hatású, mivel nagyon magas a víztartalma, emellett cukortartalma is jelentős.

A görögdinnye (Citrullus lanatus)

Egy szelet dinnye tápanyagtartalma:

Kcal: 86
Fehérje: 1,7g
Zsír: 0,4g
Szénhidrát: 21,6g
Rost: 1,1g

A sárgadinnye (Cucumism melo)

Mézédes illat, gerezdekre osztott, sárga húsú, egzotikus, hűsítő íz, ez nem más, mint a sárgadinnye. Ősei Egyiptomból és Észak- Indiából származnak. Európában a XV. században terjedt el. A kantalup név egy itáliai kis falu nevéből származik és állítólag itt termesztettek először a dinnyének a sárga verzióját.

A sárgadinnye (Cucumism melo)

Amiért kiváló:

  • magas A-, C-vitamin
  • béta- karotin
  • antioxidáns hatás
  • kálium, folsav, magnéziumforrás
  • különböző fenolok
  • B1-, B3-, B6- vitamin

Miért egészséges?

Kálium és a fenolok együtt csökkentik a magas vérnyomás kockázatát. A Journal of Ethnopharmacology folyóirat tanulmánya szerint nagymértékben vizelethajtó hatású.

Tudtad, hogy a sárgadinnye akkor megfelelően érett, ha édes pézsmaillatot áraszt, illetve a csúcsa enyhén benyomható?!
Gasztro tipp:
Fogyasszuk a sárgadinnyét olaszosan, egy vékony szelet jó minőségű sonkával és egy kevés zsírszegény sajttal!

A sárgadinnye (Cucumism melo)

Egy szelet sárgadinnye tápanyagtartalma:

Kcal: 60
Fehérje: 1,5g
Zsír: 0,3g
Szénhidrát: 14,4g
Rost: 1,6g
Fogyasszuk a nyári időszakban ezeket a kitűnő hűsítőket, hiszen magas víztartalmuknak köszönhetően a szomjunkat is oldhatjuk vele, a többi egészséges és értékes tulajdonság mellett!
Pár kép, hogy milyen formában is használhatjuk fel ezeket a hűsítően ínycsiklandozó nyári finomságokat:

A görögdinnye (Citrullus lanatus)

A görögdinnye (Citrullus lanatus)

A görögdinnye (Citrullus lanatus)

(Címlapkép forrása; További képek forrása)
Minden kedves Olvasónak vidám napot kívánok!
Szeretettel:
Noémi

Írj Hozzászólást