
Étrendi alapszabályok kismamáknak
1. Kerülni kell a penészes, a túlérett- és márványsajtok fogyasztását!
2. A nyers húsból és tojásból álló ételeket javasolt a lehető legjobban elkerülni a fertőzésveszély miatt!
3. A cukorfogyasztást mérsékelni kell! A túlzott energiabevitel elhízáshoz vezethet. Használjunk természetes édesítőket!
4. Érdemes csökkenteni az étrendben a szójából készült ételeket, mint például szójatej, tofu, granulátumok.
5. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket alapos tisztítás és öblítés után javasolt fogyasztani!
6. A tartósított és készételek felesleges kalóriabevitelt jelentenek, ezért ezek fogyasztása ebben az állapotban sem javasolt!
7. Szénsavas és cukrozott üdítők mellőzése!
8. Korlátozni szükséges a koffeintartalmú és élénkítő italokat!
9. Tisztítókúrák és fogyókúrák, valamint szélsőséges divatdiéták alkalmazása ebben az időszakban tilos!
10. Bizonyos gyógynövények veszélyeztethetik a terhességet, ezért ezeknek a fogyasztása, alkalmazása kellő körültekintéssel kell, hogy történjen. Ide tartozhat a fagyöngy, cickafark, galagonya, fekete nadálytő, édesgyökér, gyermekláncfű, stb.
11. A fűszernövények esetében is van, ami problémát okozhat, főleg az erősebb és intenzívebb fűszerek, mint a csili, a zsálya, a rozmaring, a sáfrány vagy a borókabogyó.
(Forrás: Média Monitoring 2017/20-21.)