Egy gerinces generációért

Egy gerinces generációért

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | július 25th, 2019

Egy gerinces generációért

Ha már a gerincesek törzsének csúcskategóriás osztályának koronái vagyunk, mint az emlősök gyöngyei, akkor nagyon oda kell figyelnünk a gerincünkre, mert elég puhatestűvé váltunk ebben az ülő életmódban! Felmenőinknek jelentős energiákat kellett megmozdítaniuk ahhoz, hogy A-ból B-be jussanak, főként ha ezt lóháton, vagy gyalog tették meg.

Egy gerinces generációért

A fűtéshez, vagy étkezéshez szükséges energiát csak nagy mértékű gerinctorna árán voltak képesek előállítani (pl.: favágás), mely biztosította a csigolyák kisizületeinek folyamatos átmozgatását, ezzel késleltetve a spondylozis-nak, vagy discopathi-ának nevezett kórság kialakulását, mely szinte manapság népbetegségnek számít.

Röhej, hogy korunkban a túltáplált emberiség pénzt költ fogyásra, s a mozgásszegény generációnk jelentős összegeket hajlandó kiadni a mobilizálásra. Groteszk gondolat a kényelmetlen kényelem létrehozása, de valahol a megoldás ennek megvalósításában rejlik. Ülök a WC-n, ülök a kádban, ülök az autóban és ülök a gyárban. Ülök a váróban, ülök a fotelben, ülök a tárgyalóban és ülök az étteremben. Ülök, ülök, ülök, s közben az ágyéki csigolyáim közötti porckorongok segítségért kiáltanak, vagy arra ösztökélnek, hogy minden egy órás ülés után fél óra twistelés következzen!

Én munkahelyeken a cigiszünet helyett bevezetném a twist szünetet, ahol az ülő munkát végző dolgozóknak kötelezővé tenném a 2 óránkénti 20 perces twistet! Lehet, hogy ez a munkakedvet is fokozná, s a TP-es napok számának csökkenését is elő tudnánk idézni Chubby Checker-rel.

A viccet sohasem félre téve, fokozott figyelmet kell a téli időszakban fordítanunk gerincünk állapotára. Az idegsebész kollégák nem győzik operálni a gerincsérvben szenvedő kortársainkat, s a reumatológiára nem lehet bekerülni az ágyéki gerincpanaszokkal sorban álló páciensek miatt. Pedig a gerincpanaszok is megelőzhetőek! Nemcsak a fogmosásnak kell beépülnie az esti vagy reggeli protokollba, hanem a 10 perces gerinctornának is!

István Ecet gyógytornász barátom ad itt egy-két szikekikerülő tippet szíves felhasználásra! A gerinces ember nem attól az, hogy érzi, hogy van gerince, hanem attól, hogy tartja!

Egy gerinces generációért

//A doki//

Írj Hozzászólást