Dohányzás: Gyors függőség - lassú halál

Dohányzás: Gyors függőség – lassú halál

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0 | szeptember 7th, 2016

A Dohányzás

Hét éves lehettem, mikor egy kertben elbújva először tüdőztem le egy Munkás típusú füstszűrő nélküli cigarettát, mely iszonyatos élményt okozott a tüdőmben. Emlékszem, mély tiszteletet váltottam ki kortársaimból bátor tettemmel, s közben szervezetem émelygés és fél perces köhögési rohammal tiltakozott további próbálkozás ellen. Azon gondolkodtam akkor az eset után, hogy erőszakot kellene elkövetnem a saját testem ellen, ha újból rá szeretnék gyújtani. Vajon ugyanezt az undort élte át mindenki, aki rágyújtott már valaha, de akkor hogyan lehet, hogy ennyi embernek simul ki az arca, ha végre szívhatja?

Dohányzás: Gyors függőség - lassú halál

A válasz számomra évtizedeket váratott magára, s igazán akkor merült fel bennem újból a kérdés, amikor orvosi egyetemistaként átlagos dohányos emberek fekete, kitágult tüdeje került kezembe, ollóval alig tudtam sercegve átvágni meszes ereiket kórbonctan gyakorlaton, s gyakori ügyeleteim rendszeres hívói azok a láncdohányosok voltak, akik levegőért könyörögve telefonáltak vénás injekcióért, tudva, hogy átmeneti lesz a megkönnyebbülés, de a szabaddá tett légútjaik első fellélegzéseként gyújtottak rá újból, kényszerítve valami számomra ismeretlen erőtől….
A nikotin egyike a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény anyagainak. Nevét Jean Nicot francia diplomatáról kapta, aki 1560-ban Portugáliából terjesztette tovább Európába az indiánoktól átvett szokást és hozzá tartozó növényt.

Nem sejthette, hogy csak Európában milliók halálát fogja okozni, s maga a nikotinfüggőség az egész világon évente 4.000.000 ember haláláért lesz felelős napjainkban.

Ez a kis alkaloida belélegezve, lenyelve a vérbe felszívódva átjut a vér-agy gáton, s két típusú receptorhoz kötődik. Az egyik ilyen kis illeszkedési hely az acetil-kolin receptor, melyhez kapcsolódva izgalmi állapotot hoz létre az idegrendszerben, melynek hatására nő a koncentrációs készség, élénkség, izgatottság, a figyelem fokozódása következik be. Míg az acetil-kolin természetes izgalmi állapotot létrehozva gyorsan lebomlik, s az idegsejt újból nyugalmi állapotba tud kerülni, addig a nikotin két óra múlva bomlik csak le, mindvégig az idegsejthez kötődve tartós izgalomban tartja az idegrendszert, leválva viszont az egyensúlyi állapotnál jóval nyomottabb állapot következik, mely az anyag ismételt bevitelére készteti fogyasztóját, függőséget létrehozva.

Dohányzás: Gyors függőség - lassú halál

Másik középagyban található receptorhoz kapcsolódva dopamin szabadul fel, mely az eufóriáért, jutalmazó hatásért, kellemes közérzetért felelős. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően alakul ki a heroinfüggőkhöz hasonló dohányos magatartás. Kimutatták, hogy dohányfogyasztók agyában ezen receptorok száma megnő, tovább erősítve a dohányzásközpontú életvitel kialakulását.

A dohányzás erős lelki és testi függőséget okoz, az utolsó elszívott cigaretta után már fél órával parancsoló vágyat érez az ember a következő cigaretta fogyasztására.

Régen a dohányt csodanövényként tartották nyilván, mivel acetil-kolin szerű hatása miatt koncentrációkészség fokozódását, étvágycsökkenést eredményezett.
Manapság azonban egyértelmű, hogy a nikotinfüggőség az emberiség egyik halálos ellensége. Rendszeres cigaretta fogyasztással nemcsak nikotin, hanem kátrány, szénmonoxid (stb.) is kerül a szervezetbe, mely a gége-, tüdő- és nyelőcsődaganatok jelentős mennyiségéért felelős. Egy krónikus dohányos légcsövében működő csillószőrök inaktívvá válnak, sőt el is pusztulnak, krónikus hörghurut alakul ki, mely légszomjhoz, fáradékonysághoz vezet, fogékonnyá válnak légúti megbetegedésekre, tüdőtágulás alakul ki, mely szívelégtelenséget eredményez.

Dohányzás: Gyors függőség - lassú halál

A nikotin emeli a vérnyomást, növeli a szívinfarktus, stroke kockázatát, érszűkületet okoz, csökkenti a potenciált, s terhes anyák cigarettázása esetén a magzat alacsony születési súlyát eredményezheti!

Úgy érzem, hogy a nikotin is egy műbalhé, egy hazugság, melyet milliók “esznek” meg, s sokszor csak akkor válik egyértelművé az átvágás, amikor már visszafordíthatatlan a helyzet, s az ember oxigénpalackhoz láncolva számlálja a légvételeit.Még 85 évesen sem késő abbahagyni, dobd el, küzdj meg a hiányával és ÉVEKET NYERSZ!

(Dohányzás: Gyors függőség – lassú halál: Címlapkép forrása)
Dr. Szabó András – Testreszabó idea

Írj Hozzászólást