A D-vitamin

Alapvető dolgok, amit tudni kell a D-vitaminról

Szerző: | Cimkék: , , , | Hozzászólások: 0 | január 10th, 2017

A D-vitamin

A D-vitamin esetében egy nélkülözhetetlen vitaminról beszélünk, amely a zsírban oldódok családjába tartozik. Valójában nem vitamin, hiszen lehetőség van endogén képződésre.

Keletkezése

Az állatok és az emberek bőrében a fény, ultraibolya sugárzás valamint a hő hatására koleszterinből 7-dehidrokoleszterol, ebből pedig D3-vitamin (kolekalciferol) keletkezik. A növényi táplálékokkal ergoszterin kerül a szervezetbe. Mind a 7-dehidrokoleszterol és mind az ergoszterin a májban raktározódik. A 25-ös szénatomon történő hidroxilálás következtében 25-hidroxi-kolekalciferolként jut a vérkeringésbe.

A D-vitamin

D-vitamin funkciói

  • izomsejtekből történő kalciumfelszabadulást segíti
  • csökkenti a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt
  • befolyásolja a kalcium transzportot
  • befolyásolja az inzulinkiáramlást
  • hatással van az immunrendszerre

D-vitamin források

  • tengeri halak
  • tojás
  • tejszín
  • sajtok
  • máj
  • napfény

A D-vitamin

D-vitamin szükséglet

Nagyban függ az egyén ultraibolya expozíciójától illetve az ezzel összefüggésben keletkező D-vitamin mennyiségétől.

Egészséges felnőtt esetében napi 1500-2000 Nemzetközi Egység (NE)

Hiányának legjellemzőbb tünete a rachitis vagy másik nevén angolkór.

Bárki veszélyeztetett lehet, akit nem ér elegendő napfény, hiszen napfény hatására a szerveztünk állítja elő.

Az angolkór megnevezés a 19. századra tehető, amikor is rengeteg angol kisgyermek en mutatkozott meg a D-vitamin hiány, elsősorban a napfény hiány miatt, illetve a légszennyezés és egyéb tényezők miatt.

A túlzott bevitele sem jó, toxikus hatású, hypercalcaemia, nephrocalcinosis.

(Források: Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, HaziPatika.com a képek forrása: Pinterest)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!

Szeretettel,

Noémi

Írj Hozzászólást