Alapvető dolgok, amit tudni kell a D-vitaminról
A D-vitamin
A D-vitamin esetében egy nélkülözhetetlen vitaminról beszélünk, amely a zsírban oldódok családjába tartozik. Valójában nem vitamin, hiszen lehetőség van endogén képződésre.
Keletkezése
Az állatok és az emberek bőrében a fény, ultraibolya sugárzás valamint a hő hatására koleszterinből 7-dehidrokoleszterol, ebből pedig D3-vitamin (kolekalciferol) keletkezik. A növényi táplálékokkal ergoszterin kerül a szervezetbe. Mind a 7-dehidrokoleszterol és mind az ergoszterin a májban raktározódik. A 25-ös szénatomon történő hidroxilálás következtében 25-hidroxi-kolekalciferolként jut a vérkeringésbe.
D-vitamin funkciói
-
izomsejtekből történő kalciumfelszabadulást segíti
-
csökkenti a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt
-
befolyásolja a kalcium transzportot
-
befolyásolja az inzulinkiáramlást
-
hatással van az immunrendszerre
D-vitamin források
-
tengeri halak
-
tojás
-
tejszín
-
sajtok
-
máj
-
napfény
D-vitamin szükséglet
Nagyban függ az egyén ultraibolya expozíciójától illetve az ezzel összefüggésben keletkező D-vitamin mennyiségétől.
Egészséges felnőtt esetében napi 1500-2000 Nemzetközi Egység (NE)
Hiányának legjellemzőbb tünete a rachitis vagy másik nevén angolkór.
Bárki veszélyeztetett lehet, akit nem ér elegendő napfény, hiszen napfény hatására a szerveztünk állítja elő.
Az angolkór megnevezés a 19. századra tehető, amikor is rengeteg angol kisgyermek en mutatkozott meg a D-vitamin hiány, elsősorban a napfény hiány miatt, illetve a légszennyezés és egyéb tényezők miatt.
A túlzott bevitele sem jó, toxikus hatású, hypercalcaemia, nephrocalcinosis.
(Források: Rodler Imre: Élelmezés- és táplálkozásegészségtan, HaziPatika.com a képek forrása: Pinterest)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel,
Noémi