Bokszkesztyű az influenza ellen

Bokszkesztyű az influenza ellen

Szerző: | Cimkék: , | Hozzászólások: 0 | július 5th, 2019

Bokszkesztyű az influenza ellen

Visszaemlékszem nagyobbik lányom születésére, mikor egyetemistaként voltunk februárban a szülőszobában, s utána látogatási tilalmat kellett kijátszanom, hogy láthassam akkor még kis családomat. Azóta is figyelem a télutót, mely gyakran hoz a legyengült, mozgásszegény, kiürült vitaminháztartású emberek számára vírusos támadást.

Bokszkesztyű az influenza ellen

Ez nem más, mint az influenza. Ez a parányi, önállóan talán élőlénynek is alig nevezhető lény bejutva a gazdasejtbe, örökítőanyagával (dns, rns) átkódolva a sejt működését, vírus-reprodukcióra készteti. Tünetei attól függenek, hogy milyen típusú vírus jutott a gazdaszervezetbe, általában magas lázzal járó kórképek, az év ezen időszakában gyakran okoznak felső légúti fertőzést köhögéssel, torokfájással.

Az influenza kezelésében az először választandó szerek inkább a közérzet javítására, láz csillapítására irányulnak, bár megjegyezném, hogy a vírusok szaporodásának az ideális hőmérséklete a 35-36c fok, ezért a szervezet védekező reakcióját, a lázat nem érdemes az elején csillapítani (a magas lázat), csak 38 fok felett. Pár nap tüneti terápia után dől el, hogy érdemes-e orvoshoz fordulni, hiszen egy szövődménymentes vírusfertőzés napok alatt eltűnik. Abban az esetben, ha a köhögés, láz makaccsá válik, megjelenik sárgás-zöldes orrváladék, köpet, akkor tudhatjuk, hogy a vírusfertőzés bakteriálisan felülfertőződött, ekkor jöhet szóba az antibiotikus kezelést megelőző látogatás a háziorvosnál.

Meg kell itt jegyeznem, hogy nemcsak gazdasági érdekek húzódnak egy általában októberben elkezdődött influenza oltókampány hátterében. Tapasztalatom az, hogy sok páciensem számára hozott védett éveket az influenza oltás. Jó hír az, hogy már a kismamáknak, szoptatós anyukáknak is ajánlják, hiszen átjutva a méhlepényen, vagy az anyatejbe kerülve, a még nem oltható pár hónapos újszülöttek is immunizálhatók az anya természetes, oltóanyaggal kiváltott immunreakciója által. Praxisomban talán – hála Istennek – egy szövődménnyel sem találkoztam, pedig több mint tíz éve rendszeresen oltom a betegeimet.

Másik, természetes megelőzése a fertőzésnek, ha nem találkozunk emberekkel (ez csak poén volt), egész télen sok vitamint, vagy vitamindús gyümölcsöket eszünk, s nem a szobában, a számítógép előtt várjuk a tavaszt, hanem sokat mozgunk, sportolunk a hidegben is.

Szóval Tőlünk is függ, hogy hány ember kapja el idén az influenzát, hiszen minél oltottabb a lakosság, annál kisebb az esélye a járványnak! Mi lenne, ha megvédenénk egymást?

Munkatársunktól

Írj Hozzászólást