Őszi zabpelyhes-diós morzsasüti - Recept

4

okt, 2016

Őszi zabpelyhes-diós morzsasüti – Recept

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Őszi zabpelyhes-diós morzsasüti Hozzávalók (4 személyre): 10dkg zabpehely 10dkg dió 8 dkg margarin + a kenéshez 10dkg szilva 1 db gránátalma fahéj méz Elkészítés: A diót morzsákra aprítjuk, és a zabpehellyel elkeverjük. Belemorzsoljuk a margarint. Egy Jénai tálat kivajazunk…

TOVÁBB
Sütőtökkrém leves pirított tökmaggal - recept

30

Sze, 2016

Recept: Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal Hozzávalók (4 személyre): 1 kg sütőtök olívaolaj ízlés szerint só, bors, reszelt szerecsendió 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 dl habtejszín tetszőleges mennyiségű tökmag vagy aprított snidling Elkészítés: A tököt megtisztítjuk, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A vágási felületet megspricceljük egy kevés olajjal, és meghintjük sóval és borssal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tököt. Egy nagyobb…

TOVÁBB
A sütőtök

29

Sze, 2016

7 dolog, amit mindenképpen tudnod kell sütőtökről

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

7 dolog, amit még nem tudtál a sütőtökről 7. A tökféléket alapvetően két családra osztjuk, vannak a téli tökök, amelyek a tökfélék Cucurbita nemzetségéhez tartoznak, illetve vannak a nyári tökfélék, amelyet cukkininek nevezünk. 6. A sütőtök jellemzője a vastagabb…

TOVÁBB
Ősz kincsei

29

Sze, 2016

Az ősz kincsei

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Ősz kincsei 1. Alma (Malus domestica)- ,,Mindennap egy alma, a doktort távol tartja." A világ számos pontján termesztenek őshonos almafajokat. A törpealmát a mende-monda szerint Ázsiából Európába Nagy Sándor hozta be. Az almából sokféle termék készül, az aszalt almán keresztül az almaboron át az almaléig. Egyes kutatások szerint az almában fontos antioxidánsok találhatóak, emellett természetesen vitaminokat, mint C- és K-vitaminok, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz (kálium). A Biofactors folyóirat tanulmánya…

TOVÁBB
Nemzetek konyhája 3.rész - Ausztrál konyha

28

Sze, 2016

Nemzetek konyhája 3.rész – Ausztrál konyha

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Az Ausztrál konyha - ,,A világ konyha esszenciája” Ausztrália a gasztroutazásunk következő állomása. Innen igencsak távoli ország, a kanguruk és az óceán földje. A nemzetek konyhája következő rovatában az Ausztrál konyha jellegzetes ételeiről és alapanyagairól beszélgetek egy interjú erejéig,…

TOVÁBB
Egy csokireklám népgazdasági következményei

26

Sze, 2016

Egy csokireklám népgazdasági következményei

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Egy csokireklám népgazdasági következményei Talán valamelyik esti Agatha Christie filmem elmélyült nézése közben villant be elém egy feltartóztathatatlan ingerrel közelítő csokireklám, melynek hatására a konyhakredenc összes fiókját képes voltam felforgatni egy csipetnyi szerotonin – bombáért, mindhiába. Azután eszembe jutott az a kép, mikor pár évvel ezelőtt pécsi háziorvosi ügyeletemet teljesítve hazafelé döcögtünk szolgálati terepjárónkkal a kertvároson keresztül, s az esti sötétségben egyszerre villantak meg a tömbházak ablakain keresztül ugyanazon tv…

TOVÁBB
Nemzetek konyhája 2.rész - Thai konyha

26

Sze, 2016

Nemzetek konyhája 2.rész – Thai konyha

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

A Thai konyha Gasztronómiai utazásunk következő állomása innen Európa szívéből egy kicsit messzire nyúlik, név szerint Thaiföldre. A konyha jellemzőiről, a thai ételek sokszínűségéről és ízvilágáról egy külföldről hazatért séffel beszélgetek. ,,A thai konyha gazdag ízvilággal rendelkezik.” A felhozatal…

TOVÁBB
Kávé idő - minden, amit a kávéról tudni érdemes

21

Sze, 2016

Coffee time – minden, amit a kávéról tudni érdemes

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Coffee time- amit érdemes tudni  a kávéról (Coffea Arabica, Coffea Robusta) Honnan származik? Legelőször Etiópiában kezdték el termeszteni a VI. században. Az első ültetvényeket az 1700-as években telepítették francia gyarmatosítók. Ezt követően Brazília vált a legnagyobb exportőrré. A kávé termeszető nagyhatalmak közé említendő még Kolumbia és Vietnám. Kávé jellemzői A kávénövény egy örökzöld cserje, amelynek csonthéjas termése van. Két fajtája van a Cafe Arabica (jobb minőségű) és a Cafe Robusta.…

TOVÁBB
Az avokádó

16

Sze, 2016

7 dolog, amit mindenképpen tudnod kell az avokádóról

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

Az avokádó 1. Az avokádó (Persea americana) vagy avokádókörte a babérfélék családjába tartozik. Egy örökzöld fa termése. Rendszertanilag a gyümölcsök csoportjába tartozik. Dél és közép Amerika táján őshonos vajkörtének illetve aligátorkörtének is nevezik. Az avokádó azték szóból származik. Mexikó…

TOVÁBB
Az őszi kertek királynője - A szőlő

13

Sze, 2016

Az őszi kertek királynője – A szőlő

Szerző: | Cimkék: | Hozzászólások: 0

A szőlő Ha azt mondom szőlő, milliónyi gondolatbuborék vesz körbe. A szüreti mulatságok első mézédes mustja, méhek és darazsak intenzív nyüzsgése, zsongása, a szebbnél szebb fürtök kellemes aromája, a mazsola, őszi finomságok (mint a csemegeszőlő dióval és ízletesre érlelt sajtokkal), lenyűgöző tájak, a traktorok pöfögő hangja, a puttonyos, a bor. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen testközelből figyelhetem a kis szőlőszemek fejlődését, azt, ahogyan egész évben kitartóan gondozzák és művelik, hogy amikor…

TOVÁBB