Szerző: Szerkesztő | Cimkék: | Hozzászólások:
0 | szeptember 13th, 2016
A szőlő
Ha azt mondom szőlő, milliónyi gondolatbuborék vesz körbe. A szüreti mulatságok első mézédes mustja, méhek és darazsak intenzív nyüzsgése, zsongása, a szebbnél szebb fürtök kellemes aromája, a mazsola, őszi finomságok (mint a csemegeszőlő dióval és ízletesre érlelt sajtokkal), lenyűgöző tájak, a traktorok pöfögő hangja, a puttonyos, a bor. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen testközelből figyelhetem a kis szőlőszemek fejlődését, azt, ahogyan egész évben kitartóan gondozzák és művelik, hogy amikor eljön az időszak, akkor az eredmény tökéletes legyen. Minden évben gyermeki izgalommal várom, hogy megkóstolhassam az első csemegét.
A szőlő egy fás szárú kúszónövény, amelynek bogyós termése van. Rengeteg szőlőfajta létezik, köztük hibridek is. Színűk igazi színskálát alkotnak, zöldes-sárgástól egészen a feketéig. Megkülönböztethetünk borszőlőket illetve a fogyasztásra szánt csemegéket.
Története
Vad fajokból származik, a Kaukázus térségéből. A föníciaiak Kr. után 1000-ben jutatták el a szőlőt Görögországba. Majd egész Európában elterjedté és közkedvelté vált. A rómaiak és a görögök a bor mellett savanyító levet (éretlen bogyóból préselt verjus) készítettek belőle.
A világ szőlőtermesztésének több mint 70%-ból bort készítenek, a fenn maradó százalék pedig gyümölcsként illetve mazsolaként kerül forgalomba.
Jellemzői
-
K-, B1-, B6-, C-vitaminforrás
-
káliumban és mangánban bővelkedik
-
polifenolokat tartalmaz
-
gazdag rezveratrolban, flavonoidokban
-
jó a szeléntartalma
Miért egészséges?
-
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
-
csökkenti a vérrögképződést
A Journal of Cardiovascular Pharmacology tanulmánya és cikke szerint is nagy szerepe van a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. Ez főkét a benne lévő rezveratrolnak és fitocianideknek köszönhető. Számos tudományos munka eredményeként a mérsékelt borfogyasztás növelheti az emberi élet hosszát hangsúlyozták ki a kutatók.
A British Journal of Nutrition folyóirat tanulmányában a szőlőlé hatását vizsgálták a memóriazavarral rendelkező időseknél.
Az eredmény megdöbbentő, miszerint akik 12 héten keresztül fogyasztották a gyümölcsnek ezt a formáját, nagymértékben javult az emlékező képességük, illetve verbális tanulás képessége.
Mi a rezveratrol?
-
növényekben előforduló polifenol vegyület
-
héjban található
Egy adag szőlő tápanyag tartalma (egy csészével)
Kcal: 62
Fehérje: 0,6g
Zsír: 0,3g
Szénhidrát: 15,8g
Tudtad, hogy egyes vidékeken a fekete szőlőből lekvárt is készítenek?!
Tudtad, hogy a pekmez vagy másik nevén mustméz úgy készül, hogy a mustba birsalmát szeletelnek, majd addig főzik, ameddig olyan sűrű lesz, mint a méz?!
Tudtad, hogy a szőlőlevelét felhasználják egy húsételhez, amelyben a húsgombócot a levélbe töltik?!
(Források: Tonia Reinhard: Étrend, Pinterest, Google)
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, várlak vissza az oldalra!
Szeretettel:
Noémi